• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προς τούτο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση σχετικό σχέδιο. Καλούνται οι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, που επηρεάζονται από αυτή τη δραστηριότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ενόψει, λοιπόν, αυτής της διαβούλευσης, ο ανώτερος αντιπρόεδρος Πολιτικής και Επικοινωνίας της Airbnb, Chris Lehane, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζει ότι η Airbnb ζήτησε πρόσφατα ενιαία προσέγγιση για τους κανονισμούς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στην Ευρώπη. Έτσι, τονίζει, μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη εναρμόνιση στην Ενιαία Αγορά.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η Airbnb έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια θα ανακάμψουν μετά την πανδημία με τρόπο ασφαλή, βιώσιμο και προς όφελος περισσότερων ατόμων, αποτρέποντας τον υπερτουρισμό.

Γι’ αυτό και η εταιρεία δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης για το θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη.

Οι κανονισμοί βραχυχρόνιας μίσθωσης σε επίπεδο ΕΕ, τονίζεται στην επιστολή, θα παράσχουν πιο σταθερή και συνεπή καθοδήγηση στις κυβερνήσεις. Επιπλέον θα παράσχουν και υποστήριξη στις κοινότητες που θα ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Τέλος θα ωφελήσουν τους απλούς ανθρώπους που μοιράζονται τα σπίτια τους σε όλη την Ευρώπη να αποκτήσουν πολύτιμο εισόδημα.

Η πανδημία άλλαξε θεμελιωδώς τα ταξίδια

Και συνεχίζει στην επιστολή του ο Chris Lehane:

Για να πετύχει αυτή η διαβούλευση, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε πώς η πανδημία έχει αλλάξει θεμελιωδώς τα ταξίδια. Πρέπει να αναπτύξουμε κανόνες που βλέπουν στο μέλλον και αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδεύουν οι άνθρωποι.

Όπως υπογραμμίζει η πανδημία έχει επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές και τάσεις στα ταξίδια στην Ευρώπη:

Πλέον περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται αγροτικούς προορισμούς και μικρότερες κοινότητες

Περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν απομακρυσμένους, λιγότερο πυκνοκατοικημένους προορισμούς, βοηθώντας στην εξάπλωση του τουρισμού σε νέες περιοχές. Ήδη οι οικοδεσπότες της Airbnb σε αυτές τις περιοχές επωφελούνται.

Σχεδόν το 60% των διανυκτερεύσεων στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές. Το ποσοστό αυτό, το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφτανε στο 40% των διανυκτερεύσεων.

Για παράδειγμα, το πρώτο εξάμηνο του 2021, διπλάσιοι επισκέπτες σε καταλύματα της Airbnb ποτίμησαν τη Βρετάνη παρά το Παρίσι. Και τρεις φορές περισσότεροι επισκέπτες έμειναν στην Ανδαλουσία από ό,τι στη Βαρκελώνη.

Η Airbnb, υπογραμμίζεται στην επιστολή, είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη νέα αυξανόμενη τάση. “Έχουμε”, τονίζει ο Chris Lehane, “περισσότερες από 100 συμπράξεις και συνεργασίες με οργανισμούς μάρκετινγκ προορισμού για να υποστηρίξουμε την ανακατανομή των ταξιδιών, όπως στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Δανία και στη Γαλλία, όπου συνεργαζόμαστε με την Ένωση Αγροτικών Δημάρχων”.

Οι γραμμές μεταξύ εργασίας, ταξιδιού και ζωής είναι θολές και οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια της Airbnb

Η τεχνολογία διευκολύνει τη ζωή και την εργασία οπουδήποτε και οι άνθρωποι αγκαλιάζουν αυτή τη νέα ευέλικτη δυνατότητα. Πάνω από τις μισές διανυκτερεύσεις Airbnb στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021, αφορούσαν κρατήσεις τουλάχιστον μίας εβδομάδας.

Αυτή η νέα τάση δημιουργεί τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες για μέρη όπως η Μάλαγα, όπου η πλατφόρμα συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να προωθήσει την περιοχή σε ψηφιακούς νομάδες, που μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή μήνες σε διαφορετικούς προορισμούς.

Άλλοι οργανισμοί διαχείρισης προορισμών ανταποκρίνονται επίσης σε αυτήν την τάση. Όπως το Visit Trentino στην Ιταλία και το La Clusaz στις γαλλικές Άλπεις.

“Η Airbnb συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές”

Και η επιστολή συνεχίζει:

Οι Ευρωπαίοι επωφελούνται από τη φιλοξενία. Η Airbnb επιτρέπει σε όλους να έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν οικονομικά από τον τουρισμό, με τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της Airbnb να πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες των απλών ανθρώπων. Στην ΕΕ, οι νέοι οικοδεσπότες στην Airbnb με μία μόνο καταχώριση κέρδισαν 70 εκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021.

Και όταν οι επισκέπτες μένουν με τους οικοδεσπότες, ξοδεύουν σε τοπικές γειτονιές και υποστηρίζουν επιχειρήσεις. Στη Λισαβόνα, για παράδειγμα, κάθε 100 καταχωρίσεις εκτιμάται ότι υποστηρίζουν 52 θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία.

Οι τουριστικοί φόροι είναι ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσουν τις αρχές να ανακάμψουν από την πανδημία και η Airbnb υποστηρίζει τη συλλογή και την αποστολή τουριστικών φόρων. Μόνο στη Γαλλία έχει αποδώσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ σε τουριστικούς φόρους σε διάστημα πέντε ετών (2015-2019).

Η Airbnb δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές στην επικείμενη δημόσια διαβούλευση για το θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Επισημαίνει ότι έχει βοηθήσει στην προώθηση περισσότερων από 1.000 κανονιστικών πλαισίων για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, με έναν αυξανόμενο αριθμό συμφωνιών που υποστηρίζονται από το City Portal – ένα ψηφιακό ενιαίο κατάστημα, που δημιουργήθηκε από την Airbnb για την υποστήριξη πόλεων και τουριστικών οργανισμών. Στην Ευρώπη, η Airbnb έχει 35 συμπράξεις City Portal με κυβερνήσεις και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Δανίας και έχει δεσμευτεί να φτάσει τις 50 τέτοιες συνεργασίες μέχρι το τέλος του έτους.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend