• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Νέους κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αγγλία προωθεί η κυβέρνηση

κανόνες Αγγλία

Νέους κανόνες για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αγγλία επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στόχος, η βελτίωση των υπηρεσιών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και της καθημερινότητας όσων ζουν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Το σχέδιο, για το οποίο δημοσιεύτηκαν πληροφορίες, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ενδελεχή έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων στην Αγγλία, ώστε να διασφαλισθεί ότι τηρούνται οι κανόνες σε τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια, ο θόρυβος και η αντικοινωνική συμπεριφορά.

Προβλέπεται επίσης ένα σύστημα καταχώρησης «kitemark» με στοιχεία για την ασφάλεια του φυσικού αερίου, ένα μητρώο για την αυτοπιστοποίηση των οικοδεσποτών, στο οποίο πρέπει να εγγράφονται προτού ξεκινήσουν τη λειτουργία των ακινήτων τους, ενώ θα υπάρχουν και ακριβείς πληροφορίες για τις νομικές απαιτήσεις από τους παρόχους.

Τα δεδομένα της Airbnb, πριν την πανδημία, έδειξαν αύξηση 33% στις καταχωρίσεις στο Ην. Βασίλειο από 168.000 το 2017 σε 223.000 το 2018. Ενας τυπικός βρετανός οικοδεσπότης στην πλατφόρμα κερδίζει κατά μέσο όρο 3.100 £ ετησίως.

Η αγγλική κυβέρνηση φοβάται ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα προσελκύσει περισσότερους οικοδεσπότες για βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των κατοικιών τόσο για αγορά όσο και για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα επιτείνει φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένου του θορύβου και της συμπεριφοράς σε κατάσταση μέθης στις τοπικές κοινότητες. Η αμέλεια των κανονισμών υγείας και ασφάλειας, επίσης, αυξάνει τους κινδύνους για τους επισκέπτες.

Πρόσκληση σε διάλογο 12 εβδομάδων

Η κυβέρνηση στην Αγγλία ζήτησε τις απόψεις όλων των πλευρών, δηλαδή των οικοδεσποτών, των διαδικτυακών πλατφορμών, των επιχειρήσεων καταλυμάτων και των τοπικών αρχών αναφορικά με τους κανόνες. Τις επόμενες 12 εβδομάδες θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Αξιοσημείωτο ότι οι ανακοινώσεις έγιναν τη στιγμή που η Airbnb γνωστοποιούσε τη μόνιμη απαγόρευση των πάρτι στα ακίνητά της.

Ο υπουργός Τουρισμού Nigel Huddleston δήλωσε ότι υπάρχει τεράστια ανάπτυξη στη γκάμα διαθέσιμων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα τελευταία χρόνια. «Θέλουμε να αποκομίσουμε τα οφέλη από αυτήν την έκρηξη», είπε, «προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και διασφαλίζοντας ότι η Αγγλία θα διαθέτει τουριστικά καταλύματα υψηλής ποιότητας».

Ο υπουργός Στέγασης Στιούαρτ Άντριου πρόσθεσε:

«Οι πλατφόρμες με άδεια όπως η Airbnb έχουν συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα διώξει τους κατοίκους από τις κοινότητές τους. Αναλαμβάνουμε ήδη δράση για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δεύτερων και των κενών κατοικιών σε ορισμένες περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα στα συμβούλια να χρεώνουν έως και το διπλάσιο του δημοτικού φόρου».

Η αντίδραση των hosts

Η Merilee Karr, Πρόεδρος του UK Short Term Accommodation Association [STAA], και ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Under The Doormat, δήλωσε:

«Η STAA είναι στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρει στην πρόσκληση για προτάσεις σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αγγλία. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην αγγλική τουριστική οικονομία συνεισφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινότητες και δημιουργώντας πολύτιμες πηγές εισοδήματος για τους τοπικούς ιδιοκτήτες κατοικιών και τις επιχειρήσεις.

«Οποιαδήποτε νέα ρυθμιστική λύση θα πρέπει να αναγνωρίζει αυτή τη συμβολή και να επιδιώκει να υποστηρίξει τη βιομηχανία ως σημαντικό μέρος του ευρύτερου τουριστικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως κλάδος, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το DCMS για να διασφαλίσουμε ότι θα βρεθεί μια απλή, οικονομικά αποδοτική ρυθμιστική λύση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τα οφέλη για τις κοινότητες και υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν ακίνητα που διαφορετικά θα έμεναν άδεια.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ακούσουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δεσμευμένη σε μια λύση που έχει τη σωστή ισορροπία και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις γνώσεις και τις σκέψεις μας για πρακτικές λύσεις με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», πρόσθεσε.

Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα στον τομέα αυτό. Οι τοπικές αρχές της Σκωτίας υποχρεούνται βάσει νόμου να θεσπίσουν ένα σύστημα αδειοδότησης έως τον Οκτώβριο του 2022. Στη Βόρεια Ιρλανδία τα τουριστικά καταλύματα χρειάζονται έγκυρο πιστοποιητικό που να έχει εκδοθεί από το εθνικό τουριστικό συμβούλιο. Η Ουαλία έχει δηλώσει επίσης τη βούλησή της να καθιερώσει ένα νόμιμο σύστημα εγγραφής ή αδειοδότησης.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend