• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΙΚΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Αλλαγή της νομοθεσίας για το Airbnb ζητούν στην Κομισιόν

Airbnb Κομισιόν

Αλλαγή της νομοθεσίας για το Airbnb ζητούν από τη Κομισιόν στελέχη τριών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, που είναι αρμόδιοι για ζητήματα στέγασης. Ο λόγος για τους Ίαν Μπροσά, Λουσία Μαρτίν και Κατρίν Λόμπσερ, αντιδημάρχους Παρισιού, Βαρκελώνης και υπουργό τοπικής κυβέρνησης Βερολίνου αντίστοιχα.

Με επιστολή τους στην νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν να επανεξεταστεί η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που αφορά την Airbnb. Η συσπείρωση των τριών προέρχεται από τη ραγδαία αύξηση του φαινομένου του Airbnb που όπως υποστηρίζουν έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι η αύξηση των ενοικίων για τους ντόπιους, οι ελλείψεις στέγης καθώς και αλλαγές στη φυσιογνωμία ολόκληρων συνοικιών.

«Είναι σημαντικό οι πόλεις να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης του τόσο έντονου όσο και πρόσφατου φαινομένου αυτού»

Οι τρεις καταγγέλουν το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού ζητώντας αλλαγή της νομοθεσίας για το Airbnb από την Κομισιόν. Στόχος τους να  διασφαλίσουν τον ορθό τρόπο λειτουργίας τέτοιων πλατφορμών καθώς και την προστασία των καταλυμάτων στις μεγάλες πόλεις.

«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πρέπει να επανεξετασθούν και να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση των μητροπόλεων και οι δυσκολίες πρόσβασης στη στέγη που τις χαρακτηρίζουν», αναφέρουν στο κείμενό τους οι τρεις. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η Οδηγία για το «ηλεκτρονικό εμπόριο» που ισχύει σήμερα. Η Οδηγία χρονολογείται από το 2000 και δεν αντιστοιχεί πλέον στις πραγματικότητες της οικονομίας, όπως επισημαίνουν.

Επίσης ζητούν από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Μπροσά έχει κάνει λόγο και για απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Στον αντίποδα βρίσκεται ο αμερικανικός κολοσσός των βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι πλατφόρμες δεν υποχρεούνται να εποπτεύουν προληπτικά τη δραστηριότητα των χρηστών τους» δηλώνει. Τέλος επισημαίνει πως υπάρχει άριστη συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση ώστε η ενοικίαση καταλυμάτων να γίνεται υπεύθυνα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend