Ο «τουριστικός» χάρτης στην Ελλάδα αλλάζει, επηρεάζοντας και την αγορά των Airbnb. Αυτό προκύπτει τόσο από την προτίμηση των Ελλήνων να κάνουν τις διακοπές τους σε ηπειρώτικούς προορισμούς αποφεύγοντας τα τσουχτερά μεταφορικά αλλά και από τη μείωση της ζήτησης καταλυμάτων Airbnb προς τους δημοφιλής κυκλαδίτικους προορισμούς.
Με λίγα λόγια οι ταξιδιώτες φαίνεται να γυρνούν την πλάτη τους στους δημοφιλής προορισμούς των αδικαιολόγητα υψηλών οικονομικών απαιτήσεων και να προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους αλλού.
Συγκεκριμένα παράγοντες της αγοράς μιλούν για πτώση στη ζήτηση Airbnb σε νησιά όπως η Πάρος και Σαντορίνη που φτάνει ακόμα και το 30%. Tην ίδια ώρα προορισμοί της ηπειρωτική χώρας παρουσιάζουν άνοδο που αγγίζει ακόμα και το 40% με τα έσοδα να αυξάνονται μέχρι και 15-20% σε σχέση με την περσινή σεζόν.
Αύξηση των εσόδων
Είναι σαφές ότι η αύξηση των εσόδων για τον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονόδρομος, και την επόμενη σεζόν η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Ωστόσο η υπερπροσφορά εγκυμονεί κινδύνους επισημαίνουν.
Πτώση τιμών τον Ιούλιο στην Ελλάδα
Ο Ιούλιος 2024 αποτέλεσε σημείο καμπής για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, με πτώση τιμών για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η AirDNA, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) σημείωσε μείωση κατά 9,8% σε ετήσια βάση, ενώ η πληρότητα κατέγραψε επίσης μικρή πτώση, κυρίως λόγω της αυξημένης προσφοράς, η οποία ξεπέρασε τη ζήτηση.
Αύξηση προσφοράς και ζήτησης στην Ευρώπη
Ο Ιούλιος ήταν ένας δυναμικός μήνας για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη συνολική ζήτηση διανυκτερεύσεων να φτάνει τις 57,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Παράλληλα, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις στις πλατφόρμες έφτασαν σε νέο ρεκόρ των 4 εκατομμυρίων, αυξημένες κατά 15% σε ετήσια βάση. Η αύξηση της ζήτησης διατήρησε την πληρότητα σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με το ποσοστό να φτάνει το 68% σε όλη την Ευρώπη.
Ωστόσο, παρά την ισχυρή ζήτηση και την αυξημένη πληρότητα, η μέση ημερήσια τιμή στην Ευρώπη κατέγραψε μείωση, σηματοδοτώντας το πρώτο αρνητικό πρόσημο στην ετήσια μεταβολή των τιμών μετά από 20 μήνες συνεχούς ανόδου. Oι ADR τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Η πτώση των τιμών είχε επίσης αντίκτυπο στα έσοδα ανά διαθέσιμο μίσθωμα (RevPAR), τα οποία μειώθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.
Κρίσιμο σημείο η πτώση των τιμών
Η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αρχίζει να διαταράσσεται. Η μείωση των τιμών τον Ιούλιο σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη αλλαγή στην αγορά, που ενδέχεται να επηρεάσει τις μελλοντικές επενδύσεις και την κερδοφορία στον τομέα. Αν και η ζήτηση για Airbnb στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή, οι οικοδεσπότες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αξιοποιώντας στρατηγικές για την αύξηση της πληρότητας και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των τιμών τους.
Σε διαρκή άνοδο το Airbnb στην Ελλάδα
Tην ανοδική πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων επεσήμανε και το ΙΝΣΕΤΕ όπου ανέφερε ότι η συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων που καταγράφεται το 2024 αντικατοπτρίζει την δυναμική ανάπτυξης του κλάδου.
Tον Ιούνιο όπου ξεκινά κι επισήμως η θερινή σεζόν, ο αριθμός καταλυμάτων τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 ένα χρόνο πριν. Εντωμεταξύ πλησιάζουν το 1 εκατ. οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb. Το 2024 παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων. Ειδικότερα τον Ιανουάριο του 2024, ο αριθμός των καταλυμάτων ήταν 190 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +10,2% σε σύγκριση με το 2023.
Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα Airbnb να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%. Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +12,5%. Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%.
Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων Airbnb διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +12,5%. Τέλος, τον Μάιο καταγράφεται αύξηση κατά +11,0% με τον αριθμό των καταλυμάτων να ανέρχεται σε 218 χιλιάδες. Την ίδια εικόνα και στον αριθμό των κλινών όπου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 παρατηρείται μια προοδευτική αύξηση στον συνολικό αριθμό κλινών σε σχέση με τα στοιχεία του 2023. Η αύξηση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 85 χιλιάδες. Και τον Μάιο έφτασαν τις 961.837 κλίνες.