Ο Ιούλιος 2024 αποτέλεσε σημείο καμπής για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, με πτώση τιμών για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η AirDNA, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) σημείωσε μείωση κατά 9,8% σε ετήσια βάση, ενώ η πληρότητα κατέγραψε επίσης μικρή πτώση, κυρίως λόγω της αυξημένης προσφοράς, η οποία ξεπέρασε τη ζήτηση.
Αύξηση προσφοράς και ζήτησης στην Ευρώπη
Ο Ιούλιος ήταν ένας δυναμικός μήνας για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη συνολική ζήτηση διανυκτερεύσεων να φτάνει τις 57,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Παράλληλα, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις στις πλατφόρμες έφτασαν σε νέο ρεκόρ των 4 εκατομμυρίων, αυξημένες κατά 15% σε ετήσια βάση. Η αύξηση της ζήτησης διατήρησε την πληρότητα σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με το ποσοστό να φτάνει το 68% σε όλη την Ευρώπη.
Ωστόσο, παρά την ισχυρή ζήτηση και την αυξημένη πληρότητα, η μέση ημερήσια τιμή στην Ευρώπη κατέγραψε μείωση, σηματοδοτώντας το πρώτο αρνητικό πρόσημο στην ετήσια μεταβολή των τιμών μετά από 20 μήνες συνεχούς ανόδου. Oι ADR τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Η πτώση των τιμών είχε επίσης αντίκτυπο στα έσοδα ανά διαθέσιμο μίσθωμα (RevPAR), τα οποία μειώθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.
Η Ελληνική αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση τιμών
Η Ελλάδα, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Νορβηγία και η Σουηδία, βίωσε σημαντική πτώση των τιμών και της πληρότητας. Η αύξηση της προσφοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα ξεπέρασε κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης, οδηγώντας σε αρνητική πίεση στις τιμές. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, καθώς η πτώση των ADR συνδυάστηκε με μειωμένη πληρότητα, δείχνοντας ότι η ισορροπία της αγοράς αρχίζει να μετατοπίζεται.
Μακροοικονομικές εξελίξεις και οι προβλέψεις της ΕΚΤ
Η πρόσφατη πτώση των τιμών μπορεί να συνδεθεί και με τις ευρύτερες μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προβλέπει για το 2024 αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%, ενισχυμένη από την ιδιωτική κατανάλωση. Παρά τη μείωση του πληθωρισμού και την αύξηση της απασχόλησης, τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να επιβαρύνουν την αγορά κατοικιών και την οικονομική ανάπτυξη, με την ΕΚΤ να αναμένει βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η αυξημένη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024 ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της ΕΚΤ για αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων έχουν αυξηθεί κατά 16% σε ετήσια βάση, με την ανοδική τάση να παραμένει αμείωτη μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, η επιβράδυνση της αύξησης των ADR από τις αρχές του έτους δείχνει ότι η αυξημένη προσφορά αρχίζει να περιορίζει την ικανότητα των οικοδεσποτών να αυξάνουν τις τιμές.
Κρίσιμο σημείο η πτώση των τιμών
Η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αρχίζει να διαταράσσεται. Η μείωση των τιμών τον Ιούλιο σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη αλλαγή στην αγορά, που ενδέχεται να επηρεάσει τις μελλοντικές επενδύσεις και την κερδοφορία στον τομέα. Αν και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, οι οικοδεσπότες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αξιοποιώντας στρατηγικές για την αύξηση της πληρότητας και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των τιμών τους.