• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Χιλιάδες ακίνητα χωρίς ΑΜΑ στην πλατφόρμα της Airbnb

Ο έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισε 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, τα οποία δεν διαθέτουν ΑΜΑ.

Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν 130 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σάρωσαν την πλατφόρμα της Airbnb μέσω ενός ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping). Σε συνέχεια της διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι περίπου 20.000 ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί αλλά και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο μητρώο πάνω από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όσοι πιαστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους κινδυνεύουν ακόμη και με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αίτημα στην Airbnb από την ΑΑΔΕ

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έχει δώσει ήδη την εντολή να σταλεί το συντομότερο δυνατόν αίτημα προς την Airbnb, προκειμένου να αποδοθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία των ιδιοκτητών που εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει ΑΜΑ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Ακολουθούν τις επόμενες ημέρες  ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να εντοπιστούν ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κ.λπ.).

Aδήλωτα εισοδήματα

Στους ελέγχους εντοπίστηκαν επίσης 130 AΦM με αδήλωτα εισοδήματα. Οι αρχές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων για πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς αυτά να έχουν δηλωθεί.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ΑΑΔΕ να εντατικοποιήσει τη συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και άλλων κρατών μελών της ΕΕ την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών για τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών. Επίσης παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των κανόνων που έχουν θεσπίσει χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία με σκοπό την υιοθετηθούν και από τις Ελληνικές αρχές.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend