• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Σε τρεις μήνες το ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για το πανευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που είχε χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές. Η δήλωση έρχεται ως συνέχεια της σχετικής συζήτησης της περασμένης εβδομάδας σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών.

Όπως ανέφερε η ευρωπαία αξιωματούχος, θα πρέπει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να καθοριστούν οι τεχνικές απαιτήσεις για το πιστοποιητικό, ώστε να είναι αναγνωρίσιμο με ενιαίο τρόπο από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Πάντως, διευκρίνισε ότι για να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό προηγουμένως από όλα τα κράτη μέλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού κέρδισε σημαντικό έδαφος στη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγετών με αποτέλεσμα το θέμα να συμπεριληφθεί και στα συμπεράσματα της συνόδου, όπου ζητήθηκε να συνεχιστούν οι εργασίες σε τεχνοκρατικό και διπλωματικό επίπεδο για μια κοινή προσέγγιση των κρατών μελών. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει νέα συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση των ηγετών στις 25 και 26 Μαρτίου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε: «Το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού είναι μια θετική πρωτοβουλία. Είναι ένα λεπτό θέμα και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Στροφή της Γερμανίας

Υπέρ της ταχείας ανάπτυξης και καθιέρωσης ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Απέρριψε μάλιστα το επιχείρημα που χρησιμοποιεί συχνά η Καγκελάριος περί «ίσης μεταχείρισης» εμβολιασμένων και μη.

«Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού. Καλύτερα μάλιστα για το ψηφιακό στα smartphones», δηλώνει ο κ. Μάας στην εφημερίδα BILD. Το «διαβατήριο εμβολιασμού» θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να είναι έτοιμο προς χρήση ήδη το καλοκαίρι. «Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει και η βεβαιότητα σχετικά με το εάν πράγματι οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί», διευκρινίζει ο κ. Μάας, επισημαίνει ωστόσο ότι δε θεωρεί ζήτημα αλληλεγγύης το να πρέπει οι εμβολιασμένοι – για λόγους δήθεν δίκαιης αντιμετώπισης – να στερούνται βασικά δικαιώματά τους για περισσότερο χρόνο απ’ όσο είναι απαραίτητο.

Βεβαίωση υγείας επισκεπτών STR

Η Airbnb έχει ήδη εισάγει ένα νέο εργαλείο Βεβαίωσης Υγείας των επισκεπτών (Health Safety Attestation). Πρόκειται για ένα προαιρετικό εργαλείο, εκτός εάν ο τοπικός νόμος απαιτεί διαφορετικά, αναφέρει η Airbnb. Αργότερα, το εργαλείο μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία που σχετίζονται με τον έλεγχο και τον εμβολιασμό COVID-19, διευκρινίζει η εταιρεία.

Επιπλέον την άνοιξη, η Airbnb εγκαινίασε το Enhanced Clean Initiative. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους οικοδεσπότες να δεσμευτούν σε μια διαδικασία καθαρισμού πέντε βημάτων και να λάβουν μια επισήμανση στη σελίδα της καταχώρισής τους για να δείξουν στους επισκέπτες ότι έχουν δεσμευτεί στο νέο πρωτόκολλο.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend