• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Στατιστικά για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ετοιμάζει η ΕΛΣΤΑΤ

ΕΛΣΤΑΤ βραχυχρόνιας μίσθωσης

Τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θέλει να συμπεριλάβει στα στατιστικά της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών της για το 2022, μεταξύ άλλων η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει τη διενέργεια μελέτης εφικτότητας για την κατάρτιση στατιστικών για τα ιδιωτικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα στατιστικά θα αφορούν αφίξεις και διανυκτερεύσεις, κατά Έλληνες και ξένους και κατά δυναμικότητα καταλύματος.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναπτυχθεί συνεργασία με την ΑΑΔΕ, με σκοπό την αξιοποίηση διαθέσιμων στοιχείων της. Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ έχει έρθει σε συμφωνία με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia (Vrbo) για την παροχή δεδομένων.

Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει την αλλαγή συχνότητας διενέργειας της Έρευνας Ποιοτικών Χαρακτηριστικών των Ελλήνων τουριστών, από ετήσια σε τριμηνιαία βάση.

Και ευρωπαϊκά στατιστικά

Στις μελέτες της έχει πλέον συμπεριλάβει τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat. Στα μέσα Δεκεμβρίου ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν το έτος 2020. Σύμφωνα με αυτά, το 2020, οι επισκέπτες πραγματοποίησαν περίπου 272 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε βραχυχρόνια μίσθωση στην ΕΕ. Τα πρώτα στοιχεία για το 2021, αναμένονται από τη Eurostat το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η ένταξη στοιχείων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στα στατιστικά δελτία της ΕΕ σηματοδοτεί την αναγνώριση της συμβολής των ιδιωτικών καταλυμάτων στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend