• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

EUROSTAT: Τα στοιχεία του 2020 για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Eurostat βραχυχρόνια μίσθωση

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, EUROSTAT, δημοσίευσε τα εδώ και καιρό αναμενόμενα στοιχεία για τη βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων το 2020.

Σύμφωνα με τη EUROSTAT, το 2020, οι επισκέπτες πραγματοποίησαν περίπου 272 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε βραχυχρόνια μίσθωση στην ΕΕ. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά περίπου 47% σε σύγκριση με το 2019, έτος πριν από την πανδημία.

Αυτά τα δεδομένα σχετικά με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσφέρονται μέσω των πλατφορμών Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας ορόσημο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τεσσάρων πλατφορμών που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2020.

Τα βασικά ευρήματα

Οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών αυξήθηκαν ελαφρώς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Η έναρξη των περιορισμών λόγω COVID-19 τον Μάρτιο του 2020 έφερε κοντά στο μηδέν τα τουριστικά ταξίδια τον Απρίλιο και τον Μάιο (-93,2% τον Απρίλιο και -85,6% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019).

Αφού πολλές χώρες χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς το καλοκαίρι, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανέκαμψε, ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από το 2019 (-38,3% τον Ιούλιο και -25,8% τον Αύγουστο).

Ωστόσο, η άφιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο/χειμώνα 2020 είχε και πάλι σοβαρές επιπτώσεις στους αριθμούς κρατήσεων προς το τέλος του έτους (-71,8% τον Νοέμβριο).

Μετάβαση σε προορισμούς εσωτερικού

Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων χτυπήθηκε άνισα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χώρες όπως η Ισπανία (-58,1%) και η Ιταλία (-60,2%) επηρεάστηκαν περισσότερο από τη Γαλλία (-25,0%) ή τη Γερμανία (-20,6%). Οκτώ χώρες (Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβενία ​​και Ισλανδία) κατέγραψαν πτώση άνω του 60%.

Οι παραδοσιακοί καλοκαιρινοί προορισμοί γύρω από τη Μεσόγειο και οι μεγάλες πόλεις, επλήγησαν πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημαντικοί αστικοί προορισμοί έχασαν περίπου τα τρία τέταρτα των διανυκτερεύσεων το 2020. Χαρακτηριστικά, όπως η Ρώμη σημείωσε μείωση -78,0%, η Βαρκελώνη -75,6% και η Πράγα -73,5%.

Η ανάλυση των διανυκτερεύσεων επισκεπτών με βάση την προέλευση των επισκεπτών δείχνει ότι ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε μόνο μέτρια (-6,7%), ενώ ο διεθνής τουρισμός συρρικνώθηκε περισσότερο από τα δύο τρίτα. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Κροατία, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολύ υψηλά μερίδια διεθνών επισκεπτών (67,7%, 74,1% και 95,4% αντίστοιχα), επηρεάστηκαν πολύ πιο σοβαρά από ό,τι για παράδειγμα η Γαλλία ή η Γερμανία, όπου τα μερίδια των διεθνών επισκεπτών ήταν πολύ χαμηλότερα (42,7% και 36,9%). Σε αυτές τις χώρες, ορισμένες περιοχές παρουσίασαν πράγματι αύξηση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων επισκεπτών.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Eurostat.

Η Eurostat θα δημοσιεύσει τα πρώτα στοιχεία για το 2021 το πρώτο τρίμηνο του 2022.

4o BnB Greece Conference

Αποκτήστε το εισιτήριο σας και ενημερωθείτε

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend