Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στους κανόνες του ΦΠΑ, οι οποίες θα αυξήσουν τη φορολογία στις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού, όπως η Airbnb και η Uber. Η συμφωνία επετεύχθη όταν η Εσθονία απέσυρε το βέτο της.
Τον Μάιο, η Εσθονία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που αντιτάχθηκε στην πρόταση για ΦΠΑ μέχρι και 25% στις πλατφόρμες διαμοιρασμού, καθώς εκεί είχε ιδρυθεί η εφαρμογή Bolt το 2013. Στόχος της ΕΕ είναι η ψηφιοποίηση της τιμολόγησης για τον ΦΠΑ, ώστε οι πλατφόρμες να εγγράφονται και να αποδίδουν φόρους, εκσυγχρονίζοντας τη διαδικασία και διασφαλίζοντας ότι πληρώνουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ, κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη μπορεί να μπλοκάρει νέους νόμους, αλλά πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση για την έγκριση αλλαγών. Ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, Mart Võrklaev, είχε δηλώσει τον Μάιο ότι ο φόρος δεν στοχεύει στις πλατφόρμες αλλά στις μικρές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες μέσω αυτών, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η αλλαγή θα αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές και θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό με τις απευθείας πωλήσεις.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, θα υπάρχει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος, με τους νέους κανόνες να γίνονται προαιρετικοί τον Ιούλιο του 2028 και υποχρεωτικοί από τον Ιανουάριο του 2030. Έτσι, οι πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού όπως η Airbnb και η Uber θα είναι υπεύθυνες για την εγγραφή τους στον ΦΠΑ, αντί να εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή τους οδηγούς.
Εκπρόσωπος της European Holiday Home Association [EHHA] δήλωσε στο Euronews ότι ο νέος νόμος θα βλάψει τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω πλατφορμών, θα οδηγήσει σε διπλή φορολόγηση, θα επηρεάσει αρνητικά όσους χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για επιπλέον εισόδημα και θα ανεβάσει τις τιμές στον τουριστικό τομέα.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι οι πλατφόρμες πληρώνουν λιγότερους φόρους στα κράτη όπου δεν έχουν φυσική παρουσία, ενώ τα ξενοδοχεία, τα οποία ήδη καταβάλλουν ΦΠΑ, έχουν καταγγείλει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Πέρα από τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, οι προτάσεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της τιμολόγησης και στην ενίσχυση των κανονισμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.