Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, η Εσθονία διαφώνησε με την προτεινόμενη εισαγωγή ΦΠΑ για τις πλατφόρμες. Έτσι, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.
Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις, σημειώνοντας πρόοδο προς μια συμφωνία, σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ψηφιακή εποχή, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προώθηση της ψηφιοποίησης».
O Εσθονός υπουργός Οικονομικών Mart Võrklaev δήλωσε ότι η Εσθονία δεν συμφωνεί ότι θα πρέπει να καταβάλει ΦΠΑ μια μικρή επιχείρηση ή ένας ιδιώτης που παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας και δεν είναι υποκείμενος στον ΦΠΑ. «Κατά την άποψή μας, αυτό δεν είναι δίκαιο για τις μικρές επιχειρήσεις και δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια ρύθμιση», τόνισε ο Võrklaev.
Ο Võrklaev διαφώνησε επίσης με την εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σε διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η Εσθονία ενεργεί προς το συμφέρον της εσθονικής Bolt, μιας εταιρείας που βασίζεται σε πλατφόρμες.
«Φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με την Bolt. Είναι απλώς ένα τέχνασμα για να προσπαθήσουν να μας επηρεάσουν και να πουν ότι είμαστε λομπίστες. Αλλά, και πάλι, δεν μιλάμε για την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης στις πλατφόρμες με τη μορφή του ΦΠΑ – η υποχρέωση ΦΠΑ επηρεάζει ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις ή τους ιδιώτες που βρίσκονται στις πλατφόρμες και το κόστος τους αυξάνεται. Και τελικά οι τιμές θα αυξηθούν και αυτό θα το πληρώσει ο καταναλωτής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Δυστυχώς, δεν είναι ότι ορισμένες πλατφόρμες θα αρχίσουν να πληρώνουν περισσότερα. Ο αντίκτυπος και ο πόνος θα εξακολουθήσει να πλήττει τον μικρότερο επιχειρηματία, και πράγματι, η Εσθονία είναι εδώ για να προστατεύσει τόσο τις εσθονικές όσο και τις ευρωπαϊκές μικρές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Η σκυτάλη περνά στην ουγγρική προεδρία
Ο Võrklaev δήλωσε επίσης ότι η Εσθονία προσέφερε στη βελγική προεδρία τη δυνατότητα να καταστήσει την εφαρμογή της υποχρέωσης ΦΠΑ προαιρετική για τα κράτη μέλη. Ωστόσο, οι Βέλγοι δεν αποδέχθηκαν αυτή την επιλογή.
Η εξεύρεση λύσης θα είναι πλέον ευθύνη της νέας ουγγρικής προεδρίας, η οποία θα ξεκινήσει την εξάμηνη θητεία της την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Võrklaev, ο οποίος άκουσε επίσης υποστηρικτικές φωνές στο Συμβούλιο: «Κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας, αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στη σημερινή συζήτηση υπήρξε επίσης κατανόηση από πολλές χώρες ότι ναι, υπάρχει ένα επιχείρημα στην περίπτωση της Εσθονίας, θα μπορούσε να επιδιωχθεί μια συμφωνία και είναι έτοιμες να το εξετάσουν. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία είναι δυνατή, και μάλιστα επειδή η προσφορά της Εσθονίας λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων. Νομίζω ότι είναι δυνατή», εξήγησε ο υπουργός.
Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες των πλατφορμών καταβάλλεται επί του παρόντος από τον πάροχο της υπηρεσίας και όχι από πλατφόρμες όπως η Bolt ή η Airbnb. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει αλλαγή των κανόνων ΦΠΑ, η οποία θα σημαίνει ότι οι πλατφόρμες υποχρεούνται να προσθέτουν ΦΠΑ στις υπηρεσίες που αγοράζουν οι ίδιες, εάν τα φυσικά πρόσωπα ή οι μικρές επιχειρήσεις που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες δεν είναι υπόχρεοι σε ΦΠΑ. Μια σχετική συμφωνία δεν εγκρίθηκε από το προηγούμενο Συμβούλιο τον Μάιο λόγω της αντίθεσης της Εσθονίας. Ενώ ο Võrklaev δικαιολόγησε την αντίθεση της Εσθονίας με το σκεπτικό ότι δεν θα ήταν δίκαιο για τους ανθρώπους που θέλουν να κερδίσουν κάποια επιπλέον χρήματα από το σπίτι τους νοικιάζοντάς το μέσω της Airbnb, ο Killu Maidla, διευθύνων σύμβουλος της Εσθονικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, δήλωσε στο ERR ότι η ένωση θεωρεί ότι η συμφωνία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια πολύ λογική λύση.
Τα δημοσιεύματα
Την Παρασκευή, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Bloomberg επικαλούμενη ανώνυμους διπλωμάτες ανέφερε ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να προχωρήσει η συμφωνία για την είσπραξη ΦΠΑ από εταιρείες όπως η Airbnb και η Booking.com, ενώ η Bolt έχει ασκήσει πιέσεις στην εσθονική κυβέρνηση κατά ενός τέτοιου μέτρου. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι «υπάρχει απόλυτη ανάγκη να υπάρξει δίκαιη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων».
Το Politico έγραψε επίσης την Παρασκευή ότι οι ενέργειες της Εσθονίας φαίνεται να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους λομπίστες της Bolt. Το Politico υπογράμμισε επίσης μια παλαιότερη περίπτωση από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, όταν η Εσθονία εμπόδισε την υιοθέτηση της οδηγίας για την εργασία σε πλατφόρμες.