• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ευρωπαϊκή νομοθεσία: Ευκαιρία ή ρίσκο;

ευρωπαϊκή νομοθεσία

Το θέμα της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση κεντρικά. Κατά τη διάρκεια πάνελ για τη νομοθεσία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Vitur Summit 2021, οι συμμετέχοντες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έθιξαν τη σημασία ύπαρξης ενός ορθολογισμένου κανονιστικού πλαισίου.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση ήταν μια “διάσπαση” της αγοράς, όπως η είσοδος των low-cost carriers στην αεροπορική αγορά. Και με δεδομένο ότι η αγορά αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, χρειαζόμαστε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Eduardo Miranda, πρόεδρος της Ένωσης Τοπικών Καταλυμάτων – ALEP της Πορτογαλίας. Επεσήμανε ότι η αγορά οφείλει να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις και να αρχίσει να διαμορφώνει η ίδια τη συζήτηση αντί να αντιμετωπίζει αποσπασματικά τις επιπτώσεις των προβλημάτων που προκύπτουν.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι μόνο αστική και δεν είναι μόνο βραχυχρόνια», τόνισε ο κ. Miranda. «Πρέπει να αποτελέσουμε μέρος του τουριστικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις θα είναι οδυνηρό, αλλά είναι ο μόνος δρόμος», κατέληξε.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η Κομισιόν ετοιμάζει ένα σχέδιο ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση. Εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ενώ θα απαιτηθούν άλλα δύο χρόνια, μέχρι να μετατραπεί σε νομοθεσία που θα πρέπει να υιοθετηθεί αυτούσια από τα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτή τη στιγμή και έως τα τέλη Δεκεμβρίου, διεξάγεται από την Κομισιόν δημόσια διαβούλευση. Η Viktorija Molnar, νέα γ.γ. της European Holiday Home Association (EHHA), έδωσε έμφαση στη συμμετοχή όλων σε αυτή τη διαβούλευση.

«Πρέπει να εκφράσετε τη γνώμη σας γιατί αλλιώς τα ξενοδοχεία θα εκφράσουν τη δική τους. Και σίγουρα θα είναι προς δικό τους όφελος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ακραία περίπτωση της Ιρλανδίας

Η πρόεδρος της Ένωσης Vacation Rentals Ιρλανδίας, Maire Ni Myurchu, εξήγησε την παράδοξη κατάσταση που επικρατεί εδώ και λίγο καιρό στη χώρα της. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει εντελώς τη βραχυχρόνια μίσθωσης στις πόλεις, λόγω έλλειψης στέγης.

Έφερε όμως ένα παράδειγμα που δείχνει τον παραλογισμό της απόφασης. Η ιδιοκτήτρια μιας φάρμας στα όρια της πόλης, για την οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον μακροχρόνιας μίσθωσης, δεν της επιτρέπεται να νοικιάσει βραχυχρόνια. Προσέφυγε μάλιστα στο δικαστήριο, όπου το αίτημά της απορρίφθηκε. Το αποτέλεσμα είναι το σπίτι της να παραμένει άδειο κι εκείνη χωρίς έσοδα. Ενώ την ίδια ώρα, πρέπει να ακυρώσει τις κρατήσεις που είχε δεχτεί προ πανδημίας και πλέον έχουν μεταφερθεί για την επόμενη χρονιά.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend