• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

AirDNA: Ανακάμπτουν οι καταχωρίσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Airbnb

καταχωρίσεις Airbnb

Ανακάμπτουν από τον Φεβρουάριο οι καταχωρίσεις σπιτιών και καταλυμάτων στην πλατφόρμα της Airbnb παγκοσμίως, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών δημιουργεί προσδοκίες για επανεκκίνηση των ταξιδιών τους επόμενους μήνες.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της AirDNA, που δείχνει ότι:

** Μετά τον υπερδιπλασιαμό της προσφοράς ενεργών καταλυμάτων στην πλατφόρμα της από τις αρχές 2017 έως τις αρχές 2020 (5,4 εκατομμύρια από 2,3 εκατομμύρια), η  Airbnb έχασε το 5% των συνολικών καταχωρίσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.

Από τον Φεβρουάριο, όμως, του 2021 οι συνολικές καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19.

** Νέες καταχωρίσεις καταλυμάτων στην Airbnb καταγράφονται τόσο σε ορεινές όσο και σε παράκτιες τοποθεσίες διεθνώς.

** Η αυξανόμενη προσφορά σε θέρετρα ωφέλησε κυρίως τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων. Αυτοί τείνουν να διαχειρίζονται ένα υψηλό ποσοστό μονάδων σε αυτές τις περιοχές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλοι πάροχοι – αυτοί που διαχειρίζονται πάνω από 21 μονάδες-  αύξησαν και τον αριθμό των διαθέσιμων μονάδων τους κατά περισσότερο από 14% κατά το παρελθόν έτος. Οι καταχωρήσεις από οικοδεσπότες που έχουν μια μόνο μονάδα μειώθηκαν κατά 9%. Αυτό συνέβη κυρίως σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπου υπάρχουν πολλοί οικοδεσπότες, που διαθέτουν μόνο ένα κατάλυμα.

Η κατάσταση στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σήμερα

** Μείωση των καταχωρίσεων ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση καταγράφεται στις αρχές του 2021 σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις αστικές περιοχές, που αποτελούν τώρα μόλις το 20% της προσφοράς Airbnb στις ΗΠΑ. Το 2016 το ποσοστό αυτό έφτιανε στο 40%.

** Στον Καναδά οι ενεργές καταχωρίσεις μειώθηκαν περισσότερο. Στις αρχές του 2021 το 40% των μονάδων για βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκονταν σε τρεις πόλεις – Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ.

** Αύξηση των καταχωρίσεων παρατηρείται τους πρώτους μήνες του έτους στη Γαλλία. Σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας έχουν δει αύξηση των ενεργών μονάδων.

** Το  Άμστερνταμ, που αποτελεί μια από τις 25 μεγαλύτερες αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κόσμο, τον Φεβρουάριο του 2021 είχε 45% λιγότερες ενεργές καταχωρίσεις σε σχέση με την προ πανδημίας κατάσταση.

Η αγορά, πάντως, είναι πιθανό να δει μια ταχεία ανάκαμψη της προσφοράς μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα διεθνή ταξίδια.

** Αγορές όπως η Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Πεκίνο έχουν σημαντικές μειώσεις τόσο στις ενεργές όσο και στις διαθέσιμες λίστες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μειώσεις είναι πιθανότερο να είναι μόνιμες.

** Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η AirDNA αναφέρει ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μειώθηκαν πέρυσι μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις.

Xαμηλή απόδοση στις αστικές περιοχές το α’ εξαμηνο

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ο Jamie Lane, αντιπρόεδρος και επικεφαλής Ερευνών στην AirDNA, τονίζει ότι η πανδημία έχει αλλάξει δραστικά πολλές καθιερωμένες τάσεις της Airbnb, ειδικά στις μεγάλες αγορές της, ενώ η φύση του ιού έχει μεταμορφώσει τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών.

Στο εγγύς μέλλον, οι τύποι αγορών που είχαν την καλύτερη απόδοση το 2020 θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν το 2021, ενώ οι αστικές περιοχές πιθανότατα θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλή απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend