• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Μισθώσεις Airbnb: Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση που θα καταθέσει ο υπουργός Τουρισμού

Πρόταση σχετικά με τις μισθώσεις Airbnb πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. Βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αντίστοιχη ενίσχυση των εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με τη Real News, ο υπουργός φαίνεται να επιχειρεί τον αποκλεισμό από τις πλατφόρμες των καταχωρήσεων που δεν διαθέτουν ΑΜΑ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «η αναγραφή Αριθμού Μητρώου Ακινήτων θα είναι υποχρεωτικό πεδίο, κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα, και η µη συμπλήρωσή του θα ‘πετάει’ έξω από την πλατφόρμα τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θέλει να το μισθώσει βραχυχρόνια».

Όπως συμπεραίνουμε, αυτό θα απαιτήσει τη συνεργασία με τις πλατφόρμες προκειμένου το πεδίο του ΑΜΑ να είναι υποχρεωτικό. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το υπουργείο έχει εξασφαλίσει αυτή τη συνεργασία με τις πλατφόρμες.

Επιπλέον, η πρόταση που θα καταθέσει ο υπουργός για τις μισθώσεις Airbnb αναμένεται να προβλέπει την αναγραφή του ΑΦΜ του διαχειριστή κάθε ακινήτου κατά την ανάρτηση του καταλύματος.

Την ίδια στιγμή, δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι περιορισμοί που προβλέπονταν στον ισχύοντα νόμο. Έτσι δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ακινήτων ανά ΑΦΜ και ούτε γεωγραφικός ή χρονικός περιορισμός.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Real News

Τέλος διαμονής

Την επιβολή τέλους διαμονής και στους τουρίστες που διαμένουν σε καταλύματα Airbnb προανήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά την παρουσία του στη συνέλευση των Προέδρων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων που συμμετέχουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Νοεμβρίου, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ξεκαθάρισε ότι το τέλος διαμονής θα πρέπει να ισχύει για όλους, ξενοδοχεία, βραχυχρόνιες μισθώσεις, βίλες, κ.λπ. Ή θα πρέπει να καταργηθεί για όλους.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση κατάργησής του, γίνεται εμφανές ότι το μέτρο θα επεκταθεί και στα καταλύματα bnb. Κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση των κρατικών εσόδων την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend