• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Κόνσολας σε ξενοδόχους: Έρχεται θεσμική παρέμβαση για το Airbnb

Θεσμική παρέμβαση για το Airbnb υποσχέθηκε στους ξενοδόχους ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας. Σε συνάντηση που είχε χθες με τη διοίκηση και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Υφυπουργός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

«Θα υπάρξει θεσμική παρέμβαση που θα ρυθμίζει στρεβλώσεις, θα καλύπτει τα κενά που υπάρχουν και θα προβλέπει κυρώσεις για τα αδήλωτα ακίνητα».

Χωρίς να αναφέρεται σε κάτι πιο συγκεκριμένο, ο κ. Κόνσολας επανέλαβε επί της ουσίας ό,τι είχε δηλώσει ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ήδη από την αρχή της θητείας του. Έκανε, επίσης, λόγο για την επιτακτική ανάγκη ανάπλασης περιοχών στην Αθήνα, που θα προσδώσει ώθηση στον τουρισμό city break.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Υπουργός «Οδηγός για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι η διαφάνεια στις συναλλαγές, η προστασία των χρηστών αυτών των υπηρεσιών, η διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο και η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών». Επίσης είχε αναφέρει ότι «Η ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα γίνει μετά το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και θα αποτελέσει συνολική κυβερνητική πρόταση».

Στα μέσα Ιουλίου, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Μάνος Κόνσολας είχαν ενημερωτική συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.).

Μερικές ημέρες αργότερα, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Θεοχάρης δήλωνε «Για εμάς, το υπουργείο Τουρισμού, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας»

Τι θα περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο

Σε συνέντευξή του στο insider, ο κ. Θεοχάρης είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Η προσέγγιση του Υπουργείου στηρίζεται στο γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο είναι εδώ για να μείνει. Και συνεπώς δεν είναι σκοπός μας να μειωθεί και να καταπιεστεί αυτού του είδους το προϊόν. Από την άλλη όμως το προϊόν αυτό πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς, ανάλογους με το είδος των υπηρεσιών που προσφέρει. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει φοροδιαφυγή, πρέπει να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός, πρέπει να υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος και των ανθρώπων που μας επισκέπτονται αλλά και των ίδιων των ιδιοκτητών που προσφέρουν αυτά τα οικήματα στην οικονομία διαμοιρασμού».

Σε συνέντευξή του το καλοκαίρι στην ΕΡΤ, ο Υπουργός είχε θέσει ως προτεραιότητα τα θέματα ασφάλειας και υγιεινής που θα πρέπει να πληρούνται στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend