• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΙΚΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Φρένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη ρύθμιση της Airbnb

Φρένο στη ρύθμιση της Airbnb και άλλων online παρόχων βραχυχρόνιας μίσθωσης βάζει η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο ανώτατος νομικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η προσπάθεια της Γαλλίας να ρυθμίσει τον ιστότοπο με βάση τη νομοθεσία που ισχύει για τα γραφεία ενοικίασης, συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για την “ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας”.

Αν και οι γνωμοδοτήσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, το δικαστήριο συνήθως τις ακολουθεί και αποτελούν έναν καλό οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφανθεί τελικά σε μια υπόθεση.

Οι γαλλικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι κανονισμοί της για τους πράκτορες εκμίσθωσης ισχύουν και για την Airbnb. Όμως ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι ο ιστότοπος αποτελεί ψηφιακή υπηρεσία και όχι μίσθωση. Για το λόγο αυτό εφαρμόζονται άλλοι κανόνες.

Ρύθμιση μέσω Βρυξελλών

Ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι όποια κυβέρνηση της ΕΕ επιθυμεί να ρυθμίσει μια τέτοια υπηρεσία πρέπει “να ενημερώσει πρώτα την επιτροπή για την πρόθεσή της και να ζητήσει από το κράτος-μέλος καταγωγής της υπηρεσίας να λάβει μέτρα” προτού προχωρήσει σε δικούς της κανόνες.

Η έδρα της Airbnb στην Ευρώπη είναι στην Ιρλανδία – όπου ο φόρος εταιρειών είναι μόλις 12,5%. Έτσι οι προσπάθειες άλλων κρατών-μελών για ρύθμιση θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν το διασυνοριακό εμπόριο και εμπίπτουν στους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Η γνωμοδότηση δεν εξέτασε αν οι κανονισμοί θα είχαν επιτραπεί στην περίπτωση που είχαν ειδοποιηθεί η Επιτροπή και το Δουβλίνο.

Οι ιστότοποι βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν επικριθεί για την αύξηση των τιμών των ενοικίων στις πόλεις που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει μέτρα για να ρυθμίσουν τις πλατφόρμες. Αυτό σημαίνει ότι μια τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ τους, θα μπορούσε να έχει τεράστια επίπτωση.

Η γνωμάτευση

«Όσον αφορά το ζήτημα αν ένα κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος προέλευσης της υπηρεσίας, μπορεί να επιβάλλει, με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να εξετάζει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, τους όρους άσκησης του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη, όπως αυτοί προβλέπονται από το Νόμο της Hoguet, σχετικά με τους παρέχοντες μια κατηγορία υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ο γενικός εισαγγελέας θεωρεί ότι η οδηγία απαγορεύει σε ένα κράτος μέλος να περιορίζει, με αυτές τις περιστάσεις και με τον τρόπο αυτό, την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας από άλλο κράτος μέλος», αναφέρει η γνωμάτευση.

Ένας εκπρόσωπος της Airbnb δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, η οποία παρέχει μια σαφή εικόνα των κανόνων που ισχύουν για πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας όπως η Airbnb και πώς αυτοί οι κανόνες συμβάλλουν στη δημιουργία ευκαιριών για τους καταναλωτές. Θέλουμε να είμαστε καλοί εταίροι και έχουμε ήδη συνεργαστεί με περισσότερες από 500 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που βοηθούν τους οικοδεσπότες να μοιράζονται τα σπίτια τους, να ακολουθούν τους κανόνες και να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους. Καθώς προχωράμε, θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους έτσι ώστε οι ντόπιοι να μπουν στο επίκεντρο των βιώσιμων ταξιδιών του 21ου αιώνα».

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend