• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΙΚΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Αυστηρή ρύθμιση της Μαδρίτης για τα σπίτια της Airbnb

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητά του στα σπίτια της Airbnb. Όπως αναφέρει η El Pais, η τοπική δημοτική αρχή ενέκρινε ένα ειδικό κανονιστικό σχέδιο για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με αυτό 10.000 από αυτά θα διαγραφούν από τις σχετικές πλατφόρμες.

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν πως, μεταξύ άλλων, τα προσφερόμενα για βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα που βρίσκονται μέσα σε συγκροτήματα κατοικιών, θα πρέπει να έχουν ανεξάρτητη είσοδο ενώ οι καλεσμένοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο με τους μόνιμους κατοίκους ή το ίδιο ασανσέρ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, πως περίπου το 95% των καταλυμάτων που είναι διαθέσιμα σήμερα στην Airbnb, δεν θα πληρούν τα νέα κριτήρια. Βάσει των επίσημων μητρώων, 9.944 καταλύματα θα αδυνατούν να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς και μόνο 524 θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι σοσιαλιστές ωστόσο υποστηρίζουν πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος αν συνυπολογιστούν και τα αδήλωτα καταλύματα.

Αναφορικά με όσους δεν τηρήσουν τον κανονισμό αυτό, δεν θα χρεώνονται με πρόστιμο αλλά θα ξεκινά μια διαδικασία, αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τα μπαρ, όπου θα ανακαλείται η άδεια.

Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο υποστήριξαν πως το σχέδιο θα έχει οικονομικό και νομικό αντίκτυπο σε έναν ολόκληρο κλάδο, ενώ δεν αποκλείεται να αμφισβητηθεί δικαστικά η ισχύς του.

Ιδιοκτήτης καταλύματος και μέλος ένωσης ιδιοκτητών καταλυμάτων, που παραβρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε πως τόσο εκείνος όσο και άλλοι ιδιοκτήτες θα καταφύγουν στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Από την πλευρά της, η δημοφιλής πλατφόρμα Airbnb χαρακτήρισε τους νέους κανονισμούς «ασαφείς», «άδικους» και ανέφερε πως εμπεριέχουν «δυσανάλογους περιορισμούς».

Ο κανόνας των 90 ημερών

Οι νέοι κανόνες βάζουν στο στόχαστρο καταλύματα που είναι διαθέσιμα για βραχυχρόνια μίσθωση για πάνω από 90 μέρες τον χρόνο. Αυτά θα χρειάζονται νέα άδεια καθώς θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης τους ασκεί εμπορική δραστηριότητα.

Οι νέοι κανονισμοί επηρεάζουν μια περιοχή στο κέντρο της πόλης όπως επίσης και γειτονιές όπως οι Μονκλόα-Αραβάκα, Αργκανζουέλα, Λατίνα, Ουσέρα και Καραμπαντσέλ.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος Βιώσιμου Αστικού Σχεδιασμού της Δημαρχίας της ισπανικής πρωτεύουσας, τονίζει ότι αν και η Μαδρίτη δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα με το συνωστισμό τουριστών όσο, λ.χ. το Άμστερνταμ, στην κεντρική ιστορική περιοχής της (τη Sol), σε κάθε μόνιμο κάτοικο αναλογούν περίπου δύο τουρίστες. Ο ίδιος περιγράφει το φαινόμενο ως «τουριστικοποίηση» και ως αποτέλεσμα η πόλη χάνει το χαρακτήρα της.

Το Δημαρχείο Μαδρίτης προσπαθεί με τον συγκεκριμένο κανονισμό να ενισχύσει τον ποιοτικό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί και γενικότερη προτεραιότητα της Ισπανίας. Ταυτόχρονα επιχειρεί να περιορίσει την ταχεία αύξηση των ενοικίων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Διαχειριστών Κατοικιών για Τουριστική Χρήση της Μαδρίτης, ακόμα και στην πόλη της Πάλμα ντε Μαγιόρκα (πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας των Βαλεαρίδων Νήσων) όπου ρυθμίστηκε η ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες, τα ενοίκια συνέχισαν να αυξάνονται. Επιπροσθέτως, στη Μαδρίτη, μόνο το 10% των διαθέσιμων κατοικιών παραχωρείται προς ενοικίαση στους τουρίστες και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και όχι στις υπόλοιπες περιοχές. Για τον ίδιο, οι κυριότεροι λόγοι αύξησης των ενοικίων είναι η μειωμένη πρόσβαση σε υποθήκες καθώς και οι μικρότεροι μισθοί, οι οποίοι μειώνουν τη ιδιοκατοίκηση και αναγκάζουν τα άτομα να ενοικιάζουν την κατοικία τους.

Οι θέσεις των κομμάτων

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το οποίο υπερψήφισε το μέτρο, δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα από 15.000 ακίνητα που λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα στη Μαδρίτη και ότι πάνω από το 10% αυτών βρίσκονται στην κεντρική συνοικία Centro.

Παρότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) αλλά και οι Ciudadanos καταψήφισαν το μέτρο, δήλωσαν πως επιθυμούν επίσης να ρυθμίσουν τον κλάδο αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο.

Το Λαϊκό Κόμμα κατηγόρησε τη δήμαρχο πως επιθυμεί να εκδιώξει έναν ολόκληρο κλάδο της οικονομίας. Υποστήριξε πως η απαίτηση για επιπλέον πόρτα ουσιαστικά καταργεί τη δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλα υποστήριξε πως υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση του καταλύματος από την πρώτη μέρα, η εμπορική εκμετάλλευση δεν ξεκινά την 91η.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend