Οι κυβερνητικοί εταίροι στην Ιταλία εγκατέλειψαν τελικά τα σχέδια για κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής ελάφρυνσης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στο πλαίσιο των τροποποιήσεων για τον προϋπολογισμό 2026-2028, όπως ανακοίνωσαν βουλευτές της πλειοψηφίας.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις – που φιλοξενούνται κυρίως σε πλατφόρμες όπως η Airbnb – αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή σε τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας. Ωστόσο, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων και κοινωνικών πιέσεων, καθώς πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετωπίζουν φαινόμενα υπερτουρισμού και αυξανόμενων ενοικίων για τους μόνιμους κατοίκους.
Η αλλαγή που δεν πέρασε
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είχε προτείνει την κατάργηση της μειωμένης φορολογίας 21% που απολαμβάνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες για ένα ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης – συντελεστής χαμηλότερος από τον τυπικό 26%. Στόχος ήταν να ενθαρρυνθεί η μακροχρόνια μίσθωση προς ντόπιους κατοίκους.
Το μέτρο, ωστόσο, προσέκρουσε στις αντιρρήσεις των εταίρων της κυβέρνησης, της Λέγκα και της Forza Italia, και τελικά αποσύρθηκε.
Ο επικεφαλής του Aigab, του ιταλικού συνδέσμου βραχυχρόνιων μισθώσεων, Μάρκο Τσελάνι – ο οποίος είχε ασκήσει έντονο λόμπινγκ κατά της αύξησης της φορολογίας – χαιρέτισε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή θα έπληττε κυρίως μεσαία στρώματα και θα ενίσχυε τη φοροδιαφυγή.
«Το ότι κατάλαβαν πως δεν ήταν καλή ιδέα είναι μια θετική εξέλιξη», δήλωσε ο Μάρκο Τσελάνι στο Reuters.
Αυστηρότερο καθεστώς για όσους διαθέτουν πολλά ακίνητα
Παρότι η επιβάρυνση για το πρώτο ακίνητο δεν προχωρά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ιδιοκτήτες με μεγάλο αριθμό ακινήτων.
Σήμερα, όσοι διαθέτουν περισσότερα από τέσσερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θεωρούνται επαγγελματίες και υπάγονται σε βαρύτερη φορολογία και υποχρεώσεις. Σύμφωνα με βουλευτές της πλειοψηφίας, το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί στα πάνω από δύο ακίνητα, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό όσων θεωρούνται επιχειρηματίες στον κλάδο.
Το μέτρο αποφασίστηκε μετά από υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις μεταξύ της Μελόνι, του υπουργού Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι και των ηγετών των κυβερνητικών κομμάτων.
Ο προϋπολογισμός 2026-2028, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση κοινοβουλευτικής επεξεργασίας, κατά την οποία συνήθως πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές. Η οριστική ψήφιση αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου.



