• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Νέα Υόρκη | Απογειώθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία μετά τον εξοστρακισμό των Airbnb

ξενοδοχεία Airbnb Νέα Υόρκη

Η συρρίκνωση των Airbnb στη Νέα Υόρκη, μετά τα περιοριστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο, απογείωσαν τις πληρότητες και τις τιμές στα ξενοδοχεία.

Τον Δεκέμβριο του 2023, τα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη κατέγραψαν την υψηλότερη πληρότητα μεταξύ των 25 μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ, φτάνοντας στο 86,6%.

Η μέση ημερήσια τιμή στα ξενοδοχεία στην πόλη σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση κατά 11%, φτάνοντας στα 393 $ ανά δωμάτιο. Τα έσοδα ανά διαμονή, εξάλλου, αυξήθηκαν κατά 15,6%.

Τον Δεκέμβριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη συρρίκνωση διαθέσιμων ακινήτων Airbnb στη Νέα Υόρκη. Οι βραχρυχρόνιες μισθώσεις στην πλατφόρμα, δηλαδή κάτω των 30 ημερών, μειώθηκαν από περίπου 13.500 διαθέσιμα διμαερίσματα τον Αύγουστο σε λιγότερα από 3.000, σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA.

Η μείωση της διαθεσιμότητας οφείλεται στο νέο νόμο που θεσπίστηκε στην πόλη τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο νέος νόμος επιτρέπει την ενοικίαση δωματίων σε διαμερίσματα μόνο για 30 ημέρες. Οι ένοικοι συγκατοικούν με τον οικοδεσπότη. Μάλιστα, επιτρέπονται μόνο δύο επισκέπτες κάθε φορά. Ένα ολόκληρο διαμέρισμα μπορεί να ενοικιαστεί μόνο για περισσότερο από ένα μήνα. Ενώ ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, οι κρατήσεις που έγιναν για λιγότερο από 30 ημέρες επιτρέπονταν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Η AirDNA διαπίστωσε ότι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, περίπου 27.000 καταχωρήσεις βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ήταν διαθέσιμες στη Νέα Υόρκη. Από αυτά, περίπου τα μισά διατέθηκαν στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες. Ωστόσο, μέχρι τον Δεκέμβριο, οι καταχωρίσεις είχαν μειωθεί σε περίπου 23.000, με μόνο το 10% να προσφέρει διαμονή μικρότερη των 30 ημερών.

Οι ειδικοί λένε ότι ο αντίκτυπος αυτού του νόμου ήταν άμεσος, με τις περισσότερες βραχυχρόνιες μισθώσεις να γίνονται πλέον μεσοπρόθεσμες ενοικιάσεις άνω των 30 ημερών. Με τον περιορισμό των Airbnb, οι τουρίστες εξωθούνται στην κράτηση σε ξενοδοχεία για τη διαμονή τους στη Νέα Υόρκη.

Ακριβότερες οι τιμές διαμονής

Κατά το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου, τα ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης παρουσίασαν αύξηση 6% στις μέσες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε τον εθνικό μέσο όρο του 3,1% την ίδια περίοδο.

Στο παρελθόν, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παραδοσιακή ξενοδοχειακή βιομηχανία, μειώνοντας τις μέσες τιμές τους. Στις αστικές περιοχές, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ανταγωνίζονται πιο έντονα τα ξενοδοχεία από ό,τι σε περιοχές εκτός πόλης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος νόμος στη Νέα Υόρκη ήταν επωφελής όχι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά και για τις αγορές βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κοντινές περιοχές. Τον Δεκέμβριο, σημειώθηκε αύξηση 54% στη ζήτηση για βραχυχρόνιε ςμισθώσεις στο Jersey City και στο Newark.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες πόλεις που προσπαθούσαν στο παρελθόν να ελέγξουν τις ενοικιάσεις της Airbnb χαλαρώνουν τώρα τους κανονισμούς τους. Για παράδειγμα, το Βερολίνο είχε απαγορεύσει εντελώς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, κάτι που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους ντόπιους, αλλά τώρα οι κανόνες έχουν γίνει πιο χαλαροί.

Υπενθυμίζεται ότι η Airbnb έχει επικρίνει τη στρατηγική της Νέας Υόρκης με το νέο νόμο. Στα μέσα Ιανουαρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στην πόλη έχουν φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών, επειδή οι αυστηροί κανόνες ενοικίασης έχουν μειώσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στην πλατφόρμα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend