Με εξαιρετικές επιδόσεις κλείνει η φετινή χρονιά για τα καταλύματα τύπου Airbnb στην Ελλάδα αν και το 2024 δεν μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς.
Αύξηση πληρότητας κατά 8,7% κατέγραψαν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το Νοέμβριο, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, αυτόν τον μήνα οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 6,4%, ενώ τα διαθέσιμα καταλύματα ήταν μειωμένα κατά 2,1% έναντι του Νοεμβρίου του 2022.
Με αυτήν την επίδοση η Ελλάδα ήταν μια από τις 4 χώρες του top20 στην Ευρώπη που κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις πληρότητας το Νοέμβριο. Οι άλλες τρεις χώρες ήταν η Κροατία (10,9%), η Ισπανία (5,8%) και η Τσεχία (2%).
Μειωμένη ζήτηση για Airbnb για το α’ τρίμηνο 2024 σε Ελλάδα
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει δυναμικά τη νέα χρονιά, καθώς η τρέχουσα ζήτηση για κρατήσεις για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους είναι 15% υψηλότερη από πέρυσι.
Η Ελλάδα, ωστόσο, μαζί με την Κροατία, είναι οι χώρες που υστερούν σε ζήτηση για Airbnb το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ειδικότερα, η πτώση για την Κροατία, με τα τρέχοντα δεδομένα, είναι 43% και στην Ελλάδα 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι.
Από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Νορβηγία ηγούνται του ρυθμού ζήτησης για το α’ τρίμηνο (από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο), με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 44% σε ετήσια βάση στη Φινλανδία και 61% σε ετήσια βάση στη Νορβηγία.
Με τις διακοπές του Πάσχα 2024 να είναι τον Μάρτιο και όχι τον Απρίλιο (όπως το 2023), η AirDNA καταγράφει μια σημαντική άνοδο στη ζήτηση για τον Μάρτιο. Δεκαπέντε από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν αύξηση άνω του 20% σε ετήσια βάση αυτό το μήνα.
Η εικόνα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη τον Νοέμβριο με μια ματιά
** Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 19,6% σε ετήσια βάση και 16,4% πάνω από το 2019.
** Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 9,1% σε ετήσια βάση, 18,1% σε σύγκριση με το 2019.
** Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 10,7% σε ετήσια βάση και 44% σε σύγκριση με το 2019.
** Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20,8% σε ετήσια βάση και 70,1% από το 2019.
** Η πληρότητα μειώθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε κατά 14,3% σε σύγκριση με το 2019.
** Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση και αυξήθηκαν κατά 64,6% από το 2019.
Πώς εξελίσσονται οι καταχωρήσεις
Παρά τη δυναμική που έχουμε δει στην αύξηση της προσφοράς φέτος, σημειώνει η AirDNA, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις στην Ευρώπη παραμένουν πολύ χαμηλότερες από εκείνες που θα μπορούσαν να βρίσκονταν αν δεν υπήρχε η πανδημία.
Η πανδημία προκάλεσε 13 διαδοχικούς μήνες μείωσης σε ετήσια βάση στις διαθέσιμες καταχωρήσεις προτού ξεκινήσει η ανάκαμψη το καλοκαίρι του 2021.
Η επιστροφή της διεθνούς ζήτησης και η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον COVID άνοιξαν το δρόμο για σημαντική αύξηση της προσφοράς το 2022 (+9% σε ετήσια βάση), αλλά οι λίστες παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις επέστρεψαν τελικά στα επίπεδα του 2019 και οι μηνιαίες διαθέσιμες καταχωρίσεις ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 3,3 εκατομμύρια τους τελευταίους έξι μήνες, υψηλό ρεκόρ για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ωστόσο, σε σύγκριση με τις τάσεις πριν από την COVID, οι μηνιαίες διαθέσιμες καταχωρήσεις είναι κατά μέσο όρο περισσότερες από 900.000 χαμηλότερες από ό,τι θα μπορούσαν να ήταν.
Παρά τη σεζόν ρεκόρ όσον αφορά την αύξηση των καταχωρήσεων, η πληρότητα έδειξε απίστευτη δύναμη, με πτώση λίγο πάνω από 1% (-1,2% ετησίως) σε σύγκριση με το -3,4% αυτό το καλοκαίρι. Η πληρότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνευ προηγουμένου ζήτηση εκτός εποχής. Η ζήτηση φέτος το φθινόπωρο αυξήθηκε κατά 13,4% σε ετήσια βάση, υπερδιπλάσια από την αύξηση της ζήτησης 5,7% σε ετήσια βάση που είδαμε αυτό το καλοκαίρι. Η τάση για ταξίδια εκτός της υψηλής περιόδου για να αποφύγουν οι ταξιδιώτες την πολυκοσμία, τις υψηλότερες τιμές και την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού φαίνεται ότι ήρθε για να παραμείνει.
Ρεκόρ πληρότητας τον Οκτώβριο και Νοέμβριο
Εξετάζοντας την πληρότητα του φθινοπώρου σε σύγκριση με το 2019 αναδεικνύεται ξεκάθαρα η περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για ταξίδια εκτός εποχής σε σχέση με το 2019.
Η πληρότητα του Σεπτεμβρίου ήταν κάτω από τα επίπεδα του 2019 (-4,3%), αλλά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο σημειώθηκαν νέα ρεκόρ πληρότητας, με την πληρότητα τον Οκτώβριο να αυξάνεται κατά 10,9% και την πληρότητα τον Νοέμβριο κατά 14,3% έναντι του 2019.
Πέρυσι, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είχαν επίσης σημαντική αύξηση πληρότητας σε σύγκριση με το 2019.