• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Airbnb | Οι νέοι κανόνες στην Ευρώπη θα ξεκλειδώσουν τα οφέλη της φιλοξενίας σε όλους

κανόνες Ευρώπη

Οι νέοι κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη πρέπει να “ξεκλειδώσουν” τα οφέλη της φιλοξενίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό υπογραμμίζει η Διευθύντρια Πολιτικής της Airbnb, Juliette Langlais, σε άρθρο της στο Politiko.eu.

Το άρθρο δημοσιεύεται σε συνέχεια της φιλοξενίας ευρωβουλευτών στα γραφεία της Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο από τον συνιδρυτή της Airbnb, Nathan Blecharczyk, με σκοπό να συζητηθούν οι νέοι κανόνες.

Όπως επισημαίνει η Juliette Langlais, η Airbnb υποστηρίζει τη θέσπιση νέων κανόνων στην Ευρώπη, ώστε να ενθαρρύνεται και η βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών σε τουρίστες και, παράλληλα, να ελέγχεται και να καταστέλλεται η κερδοσκοπία και ο υπερ-τουρισμός.

Περισσότεροι από δύο στους πέντε οικοδεσπότες στην ΕΕ λένε ότι η φιλοξενία τους βοηθά να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ένας στους τρεις λέει ότι το πρόσθετο εισόδημα τους βοηθά να τα βγάλουν πέρα. Η Διευθύντρια Πολιτικής της Airbnb προσθέτει:

Εκατομμύρια οικογένειες στην ΕΕ μάχονται με μια βίαιη κρίση κόστους ζωής, ενώ προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτών των τραγικών γεγονότων αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απειλές για τις οικογένειες εδώ και δεκαετίες.

Γι’ αυτό το λόγο η Airbnb έχει αποφασίσει να αποκαλύψει δεδομένα της, που να αποδεικνύουν πώς το πρόσθετο εισόδημα από τη φιλοξενία βοηθά τις οικογένειες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση.

Στην ΕΕ δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια οικοδεσπότες. Από αυτούς το 1 εκατομμύριο μισθώνει ένα μόνο ακίνητο ή μοιράζεται μέρος του σπιτιού τους. Ενας τυπικός οικοδεσπότης στην ΕΕ κέρδισε λίγο περισσότερα από 3.000 ευρώ πέρυσι, που ισοδυναμεί με πρόσθετη αμοιβή τουλάχιστον δύο μηνών για όλο το χρόνο.

Ενώ οι οικοδεσπότες διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού οφέλους που δημιουργείται από τα ταξίδια στην Airbnb, τα οφέλη επεκτείνονται και στις γειτονιές, όπως και σε άλλες θέσεις εργασίας. Μελέτη του 2021 από την Oxford Economics διαπίστωσε ότι τα ταξίδια μέσω Airbnb υποστηρίζουν σχεδόν 345.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και δημιουργούν σχεδόν 19 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ μέσω των δαπανών επισκεπτών. Η Airbnb έχει επίσης εισπράξει και έχει καταβάλει πάνω από 315 εκατομμύρια ευρώ σε τουριστικούς φόρους σε Δήμους στην ΕΕ.

Η Airbnb βοηθά, επίσης, τους επισκέπτες στην ΕΕ να ανακαλύψουν νέα σπίτια και κοινότητες που διαφορετικά δεν θα γινόταν γνωστά, ενώ διαχέει τα οφέλη του ταξιδιού πέρα από τις ξενοδοχειακές περιοχές.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες είπαν ότι η αναζήτηση και η χρήση της Airbnb τους επέτρεψε να γνωρίσουν μια περιοχή που πιθανότατα δεν θα είχαν επισκεφτεί και ότι δέχτηκαν τη σύσταση του οικοδεσπότη τους να επσικεφτούν μια τοπική επιχείρηση ή κάποιο μέρος της περιοχής τους.

Τα εμπόδια

Παρά τα συντριπτικά οφέλη που αποφέρει η φιλοξενία στις οικογένειες και τις κοινότητες της ΕΕ, τονίζεται στο άρθρο, εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ δεν μπορούν επί του παρόντος να επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση ενός σπιτιού. Οι τοπικοί κανόνες μπορεί να είναι επαχθείς και εχθρικοί για τη μίσθωση, διαμορφώνοντας άνισες ευκαιρίες στις οικογένειες στην Ευρώπη να χρησιμοποιούν τα σπίτια τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Ταυτόχρονα, τονίζει η αρθρογράφος, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο πώς ο τουρισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους κατοίκους και να αναλάβουμε ισχυρή και αποτελεσματική δράση όταν αυτό συμβαίνει.

Η Γραμμή Υποστήριξης του Γείτονα είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Airbnb έχει επενδύσει σε λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είναι πλέον διαθέσιμο σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, παρέχοντας απευθείας γραμμή επικοινωνίας στην Airbnb για να αναφέρει ο καθένας τις ανησυχίες του σχετικά με καταχωρίσεις ή την συμπεριφορά επισκεπτών. Η πλατφόρμα έχει επίσης αποκλείσει σχεδόν 350.000 άτομα από το να κάνουν κράτηση στην Ευρώπη μέσω των μέτρων πρόληψης για πάρτι.

Γενικότερα, η Airbnb βλέπει τους νέους κανόνες στην ΕΕ ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Στο επίκεντρο της πρότασης της πλατφόρμας βρίσκεται ένα νέο, ενιαίο μητρώο υποδοχής στην ΕΕ.

Για τις Αρχές, αυτό θα παρείχε μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω μιας ενιαίας πραγματικής πηγής ενημέρωσης για τα δεδομένα σχετικά με τη φιλοξενία. Για τους οικοδεσπότες, θα διασφαλίσει ότι οι οικογένειες θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιους και αναλογικούς κανόνες και θα διατηρούν το δικαίωμά τους να παρέχουν υπηρεσίες ως θεμελιώδη ελευθερία της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι κερδοσκόποι μπορούν να ρυθμίζονται αυστηρότερα.

Ένα κοινό σύστημα της ΕΕ που αντικαθιστά τους τοπικούς κανόνες θα ήταν απλούστερο και δικαιότερο για όλους — ειδικά για τους οικοδεσπότες που επηρεάζονται δυσανάλογα από επαχθείς τοπικούς κανόνες. Η Airbnb δεσμεύεται να υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία διασφαλίζοντας ότι μόνο οι οικοδεσπότες με αριθμό εγγραφής ΕΕ επιτρέπεται να δημοσιεύουν καταχωρίσεις στην πλατφόρμα, σημειώνει η Juliette Langlais, που καταλήγει:

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με τους κανόνες που εισάγουν, σημειώνει, αναφέροντας ως παραδείγματα τις κυβερνήσεις στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, που έχουν εισάγει συστήματα εγγραφής του οικοδεσπότη στο μητρώο, ενώ ρυθμίζουν αυστηρότερα την επαγγελματική δραστηριότητα. Τώρα ελπίζουμε να συνεργαστούμε με την ΕΕ για να κάνουμε παρόμοιους, δίκαιους και χωρίς αποκλεισμούς κανόνες επιτυχίας για όλους στην ΕΕ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend