• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η Airbnb συζητά με ευρωβουλευτές για τους νέους κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Airbnb κανόνες

Ο συνιδρυτής της Airbnb και Chief Strategy Officer, Nathan Blecharczyk, φιλοξένησε στις αρχές Ιουνίου μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα γραφεία της πλατφόρμας στο Σαν Φρανσίσκο για να συζητήσουν τους νέους κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση στη γηραιά ήπειρο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η Airbnb και οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μοντέλα βιώσιμου τουρισμού που να ωφελούν οικονομικά τους ντόπιους, προστατεύοντας παράλληλα τις κοινότητες.

Πολλοί πολίτες της ΕΕ, όπως υπογραμμίζει η Airbnb, δεν μπορούν επί του παρόντος να επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από την κοινή χρήση της κατοικίας τους με ταξιδιώτες, λόγω των τοπικών κανόνων. Οι τοπικοί κανόνες, σύμφωνα με την πλατφόρμα, είναι ως επι το πλείστον επαχθείς και όχι αναλογικοί, συχνά επειδή έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τον τουρισμό ευρείας κλίμακας στην περιοχή.

Τα ταξίδια μέσω Airbnb, όπως τονίστηκε στη συζήτηση, αποφέρουν σημαντικά οικονομικά, πολιτιστικά και κοινοτικά οφέλη στην ΕΕ και βοηθούν τις οικογένειες να διατηρήσουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού για τις ίδιες και τις κοινότητές τους.

Η ΕΕ φιλοξενεί περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια οικοδεσπότες, τους   περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Μάλιστα, το ένα εκατομμύριο οικοδεσπότες μοιράζονται μόνο μια καταχώριση ακινήτου προς βραχυπρόθεσμη μίσθωση,

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, οι επισκέπτες στην ΕΕ, μέσω Airbnb, αυξάνονται πλέον συνεχώς, ενώ επιλέγουν νέους προορισμούς και νέες γειτονιές στις πόλεις, διευρύνοντας τα οφέλη του ταξιδιού.

Ο Nathan Blecharczyck, συνιδρυτής και Chief Strategy Officer της Airbnb, δήλωσε μετά τη φιλοξενία των μελών του ευρωκοινοβουλίου:

“Πριν από την πανδημία, η Airbnb συνεισέφερε 19 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της ΕΕ, ενισχύοντας τους οικοδεσπότες και τις τοπικές οικονομίες.

Η πλειονότητα των οικοδεσποτών είναι οικογένειες. Γι’ αυτό, οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορούν να βοηθήσουν περισσότερους Ευρωπαίους να επωφεληθούν από την κοινή χρήση του σπιτιού τους. Παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τοπικές κυβερνήσεις διαθέτουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να περιορίσουν την ανεπιθύμητη δραστηριότητα από κερδοσκόπους ακινήτων. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τον διάλογό μας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για αυτά τα θέματα”.

Η ΕΕ διαβουλεύεται επί του παρόντος σχετικά με τις προτάσεις για τους νέους εναρμονισμένους κανόνες σε όλη την ΕΕ.

Οι προτάσεις της Airbnb

Η Airbnb δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές Αρχές να επιβάλουν εναρμονισμένους κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ΕΕ. Σκοπός, όπως τονίζει, είναι να «ξεκλειδώσει» τα οφέλη της φιλοξενίας για εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τους κερδοσκόπους ακινήτων και τον υπερτουρισμό. Oι προτάσεις της, όπως υπογραμμίζει, θα εξαλείψουν τους απαρχαιωμένους και κατακερματισμένους κανόνες που διαφέρουν πολύ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προτάσεις εκτίθενται στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ, ενώ στη διαβούλευση έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή πάνω από 5.000 προτάσεις από εκπροσώπους πόλεων και επαγγελματικών φορέων. Οι περισσότερες εισηγήσεις έγιναν από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Airbnb υπέβαλε τις ακόλουθες 5 προτάσεις

Δημιουργία μητρώου υποδοχής στην ΕΕ

Ένα νέο μητρώο υποδοχής σε ολόκληρη την ΕΕ θα διασφάλιζε ότι οι οικοδεσπότες θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιους και αναλογικούς κανόνες και θα διατηρούν το δικαίωμά τους να παρέχουν υπηρεσίες ως θεμελιώδη ελευθερία της ΕΕ.

Ένα κοινό σύστημα της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει τις τοπικές εγγραφές, θα εξορθολογίσει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτό θα στηρίξει τους καθημερινούς οικοδεσπότες που επηρεάζονται δυσανάλογα από επαχθείς τοπικούς κανόνες.

Η Airbnb θα υποστήριζε αυτή τη διαδικασία, διασφαλίζοντας ότι μόνο οι οικοδεσπότες με αριθμό εγγραφής ΕΕ επιτρέπεται να δημοσιεύουν καταχωρίσεις στην πλατφόρμα.

Αποσαφήνιση τοπικών κανόνων και εισαγωγή διασφαλίσεων για τους καθημερινούς οικοδεσπότες

Η Airbnb νοιάζεται πρωτίστως για να έχουν οφέλη οι απλοί οικοδεσπότες, που μισθώνουν το ακίνητό τους σε ταξιδιώτες. Γι’ αυτό και τάσσεται υπέρ του ελέγχου ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική συγκέντρωση της δραστηριότητας από κερδοσκόπους, που επηρεάζει τη στέγαση των κατοίκων.

Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, η πλατφόρμα ζητεί να υπάρχει συντονισμένη δράση και πολιτικές που θα περιορίζουν τους κερδοσκόπους ακινήτων.

Οι τοπικές άδειες, πέραν του κεντρικού μητρώου της ΕΕ, θα πρέπει να εκδίδονται μέσα σε λογικά πλαίσια και να κοινοποιούνται στην Επιτροπή. Παράλληλα θα προστατεύουν τους καθημερινούς οικοδεσπότες από υπερβολικούς περιορισμούς.

Υποστήριξη στην επιβολή των κανόνων

Η  Airbnb δεσμεύεται ότι δεν θα επιτρέπει καταχωρίσεις ακινήτων στην πλατφόρμα, που δεν έχουν αριθμούς εγγραφής ΕΕ. Επίσης, μέσω του City Portal, θα παρέχει πληροφορίες στους αρμόδιους δημόσιους φορείς για την παρουσία της Airbnb στις γειτονιές. Έτσι, θα διευκολύνεται η επιβολή των νόμων.

Μεγαλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα

Η Airbnb δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για να μοιράζεται δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα φιλοξενίας σε επίπεδο ΕΕ. Ετσι, θα διασφαλίζει ότι οι τοπικές και εθνικές αρχές θα διαθέτουν τα απαραίτητα δεδομένα για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανονισμών και για την είσπραξη των φόρων.

Υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων

Η Airbnb θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κυβερνήσεις και Αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ ώστε να αποτελεί μέρος της λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των Γραμμών Υποστήριξης Γειτονιάς για την αντιμετώπιση του θορύβου και της όχλησης και για να κατευθύνει τη ζήτηση σε περιοχές, όπου οι τοπικές οικονομίες χρειάζονται υποστήριξη.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend