• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Booking, Expedia και Airbnb: Εξαιρετικό το 2022 για τον τουρισμό

Η θερινή σεζόν του 2022 θα είναι μια από τις καλύτερες για τον παγκόσμιο τουρισμό, εκτιμούν Booking.com, Expedia και Airbnb. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πάντως προκαλεί ένα κλίμα προβληματισμού για πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Booking Holdings Inc., Glenn Fogel, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αλλάξουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως ένα “τρομερό τραγικό τοπικό γεγονός”, το οποίο προκαλεί θυμό και λύπη στους Αμερικανούς, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τις ταξιδιωτικές τους αποφάσεις. Ακόμη και αν τα αεροπορικά εισιτήρια ακριβύνουν λόγω των ανοδικών τιμών των καυσίμων.

Ο CEO της Booking Holdings αποδίδει την εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση για ταξίδια φέτος στον διετή περιορισμό λόγω της πανδημίας. Τώρα, που αίρονται οι περιορισμοί ο κόσμος θέλει να ξεσπάσει με μια ταξιδιωτική απόδραση, είπε, μιλώντας σε συνέδριο της Bank of America.

Η Booking, η οποία λαμβάνει περίπου το 90% των εσόδων της από τις διεθνείς αγορές, ανέφερε ότι οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα μειώθηκαν κατά περίπου 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου. Στη Δυτική Ευρώπη, ωστόσο, καταγράφηκε μια συγκρατημένη αύξηση πάνω από τα επίπεδα του 2019. Τα δεδομένα αυτά και οι εκτιμήσεις συνέτειναν στο να αντιδράσει άμεσα ανοδικά η μετοχή της εταιρείας.

Εκτός από την Booking, θετικές εκτιμήσεις για τον τουρισμό έχουν αναφερθεί και από την Expedia και την Airbnb. Η Airbnb επωφελήθηκε πέρυσι από τις ευέλικτες επιλογές εργασίας και την εξ αποστάσεως εργασία με διαμονή σε αγροτικές περιοχές. Η Expedia και η Booking περίμεναν, όμως, με αγωνία φέτος την επιστροφή των τουριστών στις πόλεις.

Επιστροφή στις πόλεις αναμένει η  Expedia

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Expedia, Peter Kern, δήλωσε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ότι περίμενε το καλοκαίρι του 2022 να είναι «το καλύτερο καλοκαίρι που υπήρξε ποτέ στα ταξίδια». Περίμενε επίσης ότι οι τουρίστες θα επέστρεφαν φέτος στις πόλεις, στοιχηματίζοντας ότι «βαρέθηκαν να πηγαίνουν στα εθνικά πάρκα». Προέβλεψε ότι ευρωπαϊκές πόλεις με πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα και επιλογές για φαγητό, (π.χ. Παρίσι, Λονδίνο, Φλωρεντία), θα είχαν τεράστια ζήτηση.

Αισιοδοξία και από την Airbnb

Μιλώντας σε συνέδριο της Morgan Stanley, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, είπε ότι «αισθάνεται προφανώς πολύ καλά για το πού βρίσκεται η επιχείρησή μας» και ότι δε βλέπει «καμία σημαντική αλλαγή» στην ταξιδιωτική συμπεριφορά τον τελευταίο μήνα. Η Airbnb έχει αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Στην Ουκρανία δεν δέχεται κρατήσεις εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Αμερικανοί επιλέγουν ξανά Ευρώπη

Την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου, η ζήτηση για κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα στην Ευρώπη από Αμερικανούς ήταν 18% υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019. Στην εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου περιορίστηκε η αύξηση στο 4% λόγω του πολέμου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς YipitData.

Γενικά, μετά τον πόλεμο, παρατηρείται ένα “μούδιασμα” στις κρατήσεις και στις αναζητήσεις των Αμερικανών στην Ευρώπη. Η εκτίμηση ωστόσο είναι ότι μόλις τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τη γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, πάντως, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να βγουν και να εξερευνήσουν ξανά τον κόσμο. Όπως αναφέρει η πλατφόρμα, οι Αμερικανοί πελάτες της αναζητούν τόσο μακρινές αποδράσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι όσο και μοναδικές εγχώριες αποδράσεις. Το Παρίσι, μάλιστα, είναι ξανά η κορυφαία επιλογή. Ακολουθούν η Φλωρεντία, η Μαδρίτη, η Πόλη του Μεξικού, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend