• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Κίνα: Mέτρα κατά των πλατφορμών λόγω έλλειψης στέγης

Κίνα πλατφορμών

Σε μέτρα κατά των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης προχωρά η Κίνα, λόγω του στεγαστικού προβλήματος, που αρχίζει να διογκώνεται στις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τον κινεζικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Caixin, 9 πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, κλήθηκαν να αφαιρέσουν ακίνητα από τις καταχωρίσεις στις μεγάλες πόλεις.  Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις 20 Αυγούστου, στην οποία μετείχαν πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μεταξύ των πλατφορμών περιλαμβάνονται οι Airbnb, Trip.com, Meituan και Tujia.

Επί του παρόντος, εξαιρούνται οι καταχωρίσεις σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης στις αγροτικές κοινότητες, όπου δεν υπάρχει πρόβλημα στέγασης.

Η απόφαση έρχεται ως συνέπεια των ανακοινώσεων των αρμόδιων κρατικών αρχών να καταπολεμήσουν τις «καταχρηστικές» πρακτικές από εταιρείες ακινήτων και διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης που υπερ-χρέωναν τους ενοικιαστές.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρωτοστατεί σε όλη αυτήν την κυβερνητική προσπάθεια να περιορίσει τις τιμές των μακροπρόθεσμων ενοικίων. Σκοπός του είναι να προσφέρεται ευρεία γκάμα ακινήτων, με προσιτά ενοίκια και να επιτύχει τη λεγόμενη «κοινή ευημερία».

Μέτρα στις αστικές περιοχές

Μεγάλες αστικές περιοχές στην Κίνα, όπως το Πεκίνο και το Σενζέν, βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων μέτρων κατά των πλατφορμών. Εκεί η μείωση του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών συνέπεσε με την αύξηση της προσφοράς ακινήτων βραχυπρόθεσης μίσθωσης.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι πόλεις προσφέρουν υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές. Έτσι προσελκύουν φιλόδοξους millennials και αποφοίτους σχολών. Ωστόσο αυτοί έχουν ελάχιστα έσοδα για να μπορούν να αντέξουν οικονομικά ο,τιδήποτε άλλο εκτός από ενοικίαση κατοικίας.

Εκτιμάται ότι το 70% των νέων και των νέων εργαζομένων ενοικιάζουν τα σπίτια τους στις μεγάλες πόλεις της Κίνας.

Εχθρότητα απέναντι στις πλατφόρμες

Η εχθρότητα των ρυθμιστικών αρχών στην Κίνα εναντίον των πλατφορμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης έχει ενταθεί από τη στιγμή που η εφαρμογή Danke Apartment για μακροπρόθεσμες μισθώσεις βρέθηκε αντιμέτωπη με πτώχευση στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο λόγος ήταν η αυτοκτονία ενός 20χρονου ενοικιαστή, όταν εκδιώχθηκε από τον ιδιοκτήτη, που ήθελα να δώσει το σπίτι του για βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο ενοικιαστής, πριν αυτοκτονήσει, είπε ότι πλήρωσε στο μεσίτη τα ενοίκια ενός έτους online, όμως αυτός πήρε τα χρήματα και εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ιδιοκτήτες θα απαγορεύεται να εισπράττουν ενοίκιο άνω του ενός μήνα. Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις, που κατατείνουν στην τιμωρία όσων εκμεταλλεύονται τα ενοίκια ή ασκούν καταχρηστικές πρακτικές.

Έλεγχοι στο Πεκίνο

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν την απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων σε γειτονιές κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη. Επικαλέστηκαν «ανησυχίες για την ασφάλεια».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σκοπός είναι να ενισχυθεί ο έλεγχος στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων και σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας. Παράλληλα, επιδίωξη είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην «κεντρική διοικητική ζώνη», μια περιοχή 35 τετραγωνικών μιλίων γύρω από την Απαγορευμένη Πόλη και το συγκρότημα Zhongnanhai.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend