• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ

STAMA: Αγαπητέ ΣΕΤΕ, εμείς άλλα γνωρίζουμε…

STAMA ΣΕΤΕ

Επιστολή-κόλαφος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) προς τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο STAMA απαντά στην επιστολή του ΣΕΤΕ προς την κυβέρνηση, με την οποία ζητά περιορισμούς στη διάθεση ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Η επιστολή του STAMA

«Μόλις εχθές είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή του ΣΕΤΕ η οποία εν συντομία ζητάει ουσιαστικά την κατάργηση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Λίγο ή πολύ, ένας θεσμικός φορέας -κοινωνικός εταίρος για την ακρίβεια- ζητάει να παύσουν τη δραστηριότητά τους εκατοντάδες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις (Property Managers) που δρουν σε νόμιμο φορολογικό πλαίσιο, να απωλέσουν το συμπληρωματικό τους εισόδημα χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά τη χώρα που φορολογούνται και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα περιφερειακή της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως κατασκευές, ανακαινίσεις, εξοπλισμός, εταιρείες τεχνολογίας, συνεργαζόμενες εταιρείες από το εξωτερικό κ.λπ.

Κυρίως όμως να χάσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα από τον εισερχόμενο τουρισμό και τη φιλοξενία των τουριστών.

Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση εάν στην επιστολή αυτή υπήρχε το αίτημα να κλείσουν την πρόσβαση που έχουν οι πλατφόρμες (όπως Airbnb, Booking,com, Vrbo, Holidu κ.λπ.) στη χώρα μας.

Όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το τουριστικό προϊόν αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των ταξιδιωτών. Και δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών παγκοσμίως και τη βούλησή τους να επιλέγουν το είδος διαμονής τους. 

Αυτό όμως που μας εκπλήσσει είναι ότι αυτή η απαίτηση έρχεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τον ΣΕΤΕ.

Εμείς γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι ο ΣΕΤΕ -και αυτό είναι αναρτημένο στο site του- ότι:

Ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος από το 2013, εκπροσωπεί τις πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στην τουριστική οικονομία και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων του τομέα.

Παράλληλα, παραμένει συνεπής στο έργο του που περιλαμβάνει τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμβουλευτική προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του τουρισμού στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες”

Δηλαδή για να καταλάβουμε…

Όλα τα μέλη του ΣΕΤΕ είναι ενάντια στη Βραχυχρόνια Μίσθωση;

Όλοι οι υποστηρικτές (χορηγοί) του ΣΕΤΕ είναι ενάντια στους ανθρώπους της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης;

Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ενάντια στη Βραχυχρόνια Μίσθωση;

Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις κάθε μορφής είναι αντίθετες με την ύπαρξη μας;

Δηλαδή τα μέλη του ΣΕΤΕ θα ελέγχουν τους επισκέπτες και δεν θα τους εξυπηρετήσουν γιατί διαμένουν στα καταλύματα STRs;

Για παράδειγμα: Ένα τουριστικό γραφείο δε θα εκδίδει εισιτήριο από Πειραιά για Σαντορίνη σε κάποιον επισκέπτη γιατί διαμένει σε Βραχυχρόνια Μίσθωση;

Μια επιχείρηση εστίασης δε θα σερβίρει τους επισκέπτες μας;

Μια τράπεζα δε θα δέχεται τα χρήματα των επαγγελματιών που πάνε σε λογαριασμό της;

Μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δε θα πουλάει συνδέσεις Internet και άλλων προϊόντων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και σπίτια ανά τη χώρα γιατί είναι επαγγελματίες της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης;

Οι ξεναγοί δε θα δέχονται στα group τους διαμένοντες στα καταλύματα μας; 

Η Marketing Greece θα διαφημίζει την Ελλάδα με σύνθημα “ελάτε στη χώρα αλλά μη μείνετε στη Βραχυχρόνια Μίσθωση”;

Ο ΣΕΤΕ προτίθεται να δώσει κάποια εξήγηση στα μέλη του και στο κράτος όταν θα φανούν απώλειες εσόδων από τους τουρίστες που δεν θα έρχονται στη χώρα μας;

Για να καταλάβουμε τελικά τι συμβαίνει. Βρισκόμαστε εν μέσω κοινωνικού εμφυλίου;  

Γιατί εμείς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο ΣΕΤΕ είναι για όλους τους ανθρώπους του τουρισμού. Δημιουργήθηκε από τους Έλληνες ξενοδόχους -και πολύ σωστά έπραξαν- αλλά ο ρόλος του πλέον δεν είναι να εκπροσωπεί μόνο αυτούς. Εκτός εάν είναι και δεν το λέμε.

Εάν δε, θεωρείται ότι η Βραχυχρόνια Μίσθωση δεν είναι τουριστικό προϊόν και πρέπει να εκλείψει, θα προτείναμε να συζητήσουν με μέλη τους – ξενοδόχους που έχουν δει τις δυνατότητές της και έχουν μπει σε αυτήν, έστω και αν δεν το διαφημίζουν.

Τότε ίσως αλλάξουν γνώμη, ίσως δουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν και να μπορέσουμε να βαδίσουμε σε δρόμους κοινούς για το καλό του ελληνικού τουρισμού.

Αυτό ζητάμε, αυτό θα επιδιώκουμε και για αυτό θα αγωνιζόμαστε. Είμαστε μέρος της κοινωνίας και θέλουμε να έχουμε λόγο και άποψη στις διεργασίες που μας αφορούν και ποτέ δεν έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστεί.

STAMA – Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων»

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του STAMA. Πληροφορίες εδώ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend