• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

“Αδικία στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ της επιδότησης δανείων”

πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Την αδικία στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ μας επεσήμανε με επιστολή του ένας αναγνώστη μας, ο οποίος δραστηριοποιείται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Όπως αναφέρει, στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ δεν εντάσσονται όσοι δανειολήπτες κάνουν βραχυχρόνια μίσθωση. Το πρόγραμμα δε φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του ότι και πρόκειται για εισοδήματα που έχουν πληγεί σημαντικά.

Η επιστολή του αναγνώστη

Υπάρχουν περίπου 200.000 διαμερίσματα Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (τύπου AirBnb) που καλύπτουν περίπου το 20% του Ελληνικού Τουρισμού. Αυτά δεν έλαβαν καμιά οικονομική ενίσχυση, ενώ έχασαν περίπου το 80% των πελατών τους λόγω κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” για Επιδότηση Δανείων Κύριας Κατοικίας Πληγέντων Κορωνοϊού: http://www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/ (επιδότηση μέχρι 90% για “πράσινα” και “κόκκινα” δάνεια), δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για δυνατότητα επιδότησης και όσων δανειοληπτών κάνουν βραχυχρόνια μίσθωση. Αντίθετα δέχεται μόνο όσους επλήγησαν, με την προϋπόθεση όμως ότι έλαβαν ήδη κάποια οικονομική ενίσχυση.

Αποτέλεσμα του παράλογου περιορισμού είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, λιγότερων των 50.000 πληγέντων δανειοληπτών σε 1 μήνα. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προϋπολόγιζε περίπου 300.000.

Η Εθνική Τράπεζα που ήδη ενέκρινε τηλεφωνικά (210-4859222) την Αναστολή πληρωμών των δόσεων τριών ενυπόθηκων δανείων μου (ενός Στεγαστικού και 2 Καταναλωτικών) μέχρι και 31-12-2020 (ισχύει από τον Απρίλιο του 2020), με ενημέρωσε ότι το Ενυπόθηκο και Ενήμερο (με “αιματηρή” οικονομία) Στεγαστικό μου Δάνειο του 2008 είναι ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και μου συνέστησε να κάνω τη σχετική αίτηση.

Έστειλα και μήνυμα-ερώτημα μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ (όπου εμφανίζονται ήδη όλα τα οικονομικά μας στοιχεία από την ΑΑΔΕ): “… Οικογενειακώς έχουμε… αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του COVID -19… (απώλεια του 87% του εισοδήματος της γυναίκας μου). Αυτό φαίνεται και από το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ και τη Φορολογική μας Δήλωση των τελευταίων ετών…” αλλά δεν πήρα απάντηση για περίπου 20 μέρες.

Άρα το μόνο εμπόδιο για την έγκριση από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είναι ότι δεν αναγνωρίζουν τη Βραχυχρόνια μίσθωση της Οικονομίας του Διαμοιρασμού, ως επαγγελματική οικονομική δραστηριότητα, αν δεν υπάρχει κάποια εταιρεία. Σε αντίθεση με τον Νόμο 4446/ΦΕΚ240Α/άρθρο111/22-12-2016 που λέει: “…Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής είναι φυσικό πρόσωπο, εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση σε ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής…”

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend