• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Θα παραμείνει κλειστή η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση ΗΠΑ

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται το άνοιγμα των συνόρων που θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1 Ιουλίου, με τα αρχικά σχέδια να δείχνουν ότι δεν θα επιτρέπονται ταξίδια από τις ΗΠΑ. Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραμένουν μέχρι και σήμερα κλειστά, αν και η εκτίμηση ήταν ότι θα άνοιγαν στις 15 Ιουνίου.

Το τελικό σχέδιο που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες δείχνει ότι θα παραμείνει κλειστή η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ΗΠΑ. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την Βραζιλία.

Σήμερα θα συζητηθούν τα κριτήρια και θα αποφασιστεί από ποιες χώρες θα επιτραπεί η επανεκκίνηση των ταξιδιών προς την Ευρώπη.

Το σχέδιο

Βάση των σχεδίων μόνο ένας περιορισμένος αριθμός χωρών θα βρίσκεται στον κατάλογο με αυτές που θεωρούνται ασφαλείς για την επανεκκίνηση πτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Βασική προϋπόθεση θα είναι τα ποσοστά μόλυνσης της χώρας να βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τα σημερινά δεδομένα, μια σειρά χωρών -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Βόρειας Μακεδονίας- δε θα περιλαμβάνονταν στη λίστα. Aντίθετα τα ταξίδια από προς και την Κίνα θα επιτρέπονται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από δύο εβδομάδες τόνισε ότι οι χώρες-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν κοινό κατάλογο χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες μπορούν να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από την 1η Ιουλίου. Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τακτική βάση.

Οι διπλωμάτες συμφωνούν ότι τα βασικά κριτήρια θα πρέπει να αφορούν την αναλογία κρουσμάτων στον πληθυσμό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα η αναλογία ανέρχεται σε 16 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους. Ορισμένες χώρες πιέζουν να ληφθούν υπόψη και άλλα δεδομένα. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ποσοστά διενέργειας τεστ, τον αριθμό των ασθενών σε εντατικές ή την ετοιμότητα των χωρών.

Μεγάλες διαφωνίες υπάρχουν σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξακολουθεί να έχει υψηλό ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα όμως με τους όρους της συμφωνίας Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θεωρείται μέρος της Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι δε θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο τρίτων χωρών, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Πολύπλοκη η κατάσταση

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη από το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλα τα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν. Εάν τα εσωτερικά σύνορα δεν είναι πλήρως ανοιχτά πριν από την 1η Ιουλίου, αλλά επιτρέπονται άνθρωποι από τρίτες χώρες, «αυτό θα είναι χαοτικό»,  λέει άλλος διπλωμάτης.

Οι Βρυξέλλες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα χαοτικό άνοιγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown με κλείσιμο συνόρων.

Δυο λίστες

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουν συνταχθεί δύο λίστες. Αυτές περιλαμβάνουν χώρες που έχουν νέα κρούσματα σε ποσοστό ίσο ή μικρότερο από αυτό της Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη περιλαμβάνει 47 χώρες. Η δεύτερη περιλαμβάνει 54 χώρες.

Κίνα, Βιετνάμ και Αυστραλία περιλαμβάνονται και στις δύο λίστες. Καναδάς, Τουρκία, Αίγυπτος περιλαμβάνονται μόνο στη δεύτερη. Η Επιτροπή έχει αναφέρει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η περιοχή η οποία θα ήθελε να ανοίξει το συντομότερο δυνατό.

Τα τελευταία αυτά νέα έρχονται σε αντίθεση με τη διάθεση των Αμερικάνων να ταξιδέψουν. Να υπενθυμίσουμε ότι η διάθεση της Commision ήταν τα σύνορα με την Αμερική να παραμείνουν κλειστά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend