Να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα των χωρών της ΕΕ και της Σένγκεν έως τις 15 Ιουνίου ζητά η Κομισιόν.
Ήδη αρκετές χώρες έχουν αρχίσει σταδιακά τη χαλάρωση των απαγορεύσεων, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα εξάπλωση κορονοϊού. Ως εκ τούτου προτείνει το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών της ΕΕ Και στο τέλος να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα.
“Η επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν είναι ο πρώτος μας στόχος μόλις η κατάσταση δημόσιας υγείας το επιτρέπει. Οι απαγορεύσεις στην ελεύθερη μετακίνηση και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρθούν σταδιακά προτού επιτρέψουμε εξ ολοκλήρου την κίνηση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για μη Ευρωπαίους πολίτες”, δήλωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σε ανακοίνωσή της.
Η Κομισιόν είχε προτείνει την απαγόρευση των ταξιδιών από τον Μάρτιο και έχει ήδη δώσει παράταση μία φορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς. “Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη κάθε δράση που αναλαμβάνεται να εκτελείται σταδιακά και τα διάφορα μέτρα να αίρονται σταδιακά”.
Τι ισχύει
Ο περιορισμός των μετακινήσεων, όπως και η ζητούμενη παράτασή του, εφαρμόζεται στον «χώρο ΕΕ+», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και τα 4 συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) — συνολικά 30 κράτη.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ, για τους πολίτες των κρατών Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ και για τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ, εάν επιστρέφουν σπίτι τους.
Η Επιτροπή ζητά να συνεχίσει να εφαρμόζεται μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την παράταση. Σημειώνει ότι η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ενιαίο τρόπο.