Είναι πιθανό να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα της Ευρώπης μέχρι το Σεπτέμβριο για τους Αμερικάνους αλλά και άλλες εθνικότητες. Η ενέργεια αυτή αφορά τη ζώνη Σένγκεν σε μια προσπάθεια της ΕΕ να αμυνθεί ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε την πιθανότητα οι χώρες που έχουν ανοιχτά σύνορα μεταξύ τους να τα κρατήσουν κλειστά για τους περισσότερους αλλοδαπούς ακόμη έξι μήνες.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με συνδικάτα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η ιδέα εξετάζεται από τα μέλη του Σένγκεν, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων. Ο λόγος είναι ότι η πανδημία εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό και δεν επηρέασε όλες τις χώρες ταυτόχρονα.
Η Ευρώπη πρέπει να προστατευθεί από την εξάπλωση που δημιουργούν οι ταξιδιώτες από χώρες που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η κρίση του κορονοϊού θα φτάσει στο αποκορύφωμά της αργότερα. Αλλά και αυτό της Αφρικής, όπου η κατάσταση εξελίσσεται διαφορετικά ενώ στην Ασία μπορεί να συμβεί μια νέα έξαρση.
Τα σχόλια του Μακρόν ήρθαν δύο ημέρες μετά την επιβεβαίωση ότι το γαλλικό lockdown, το οποίο ισχύει από τις 17 Μαρτίου, θα συνεχιστεί και μετά τις 15 Απριλίου. Εκκλήσεις υπήρξαν και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κράτ-μέλη να παρατείνουν το κλείσιμο των συνόρων για άλλον ένα μήνα. Τουλάχιστον, μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Περισσότερο χρόνο
Η ΕΕ αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας. Παρά το ότι βλέπει «ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα», θέλει να παρατείνει το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της έως τις 15 Μαΐου.
“Η εμπειρία των κρατών μελών και άλλων χωρών που εκτίθενται στην πανδημία δείχνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του απαιτούν περισσότερο από 30 ημέρες για να είναι αποτελεσματικά”
δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δελτίο τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.
30 χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν έκλεισαν τα σύνορά τους στις 17 Μαρτίου για να περιορίσουν την πανδημία.
Το αρχικό κλείσιμο των συνόρων των 30 ημερών θα λήξει στις 16 Απριλίου. Εάν τα μέλη συμφωνήσουν να ανανεώσουν τα μέτρα, η Ευρώπη θα παραμείνει σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση lockdown, που θα την έχει αποκλείσει από τον υπόλοιπο κόσμο για τουλάχιστον δύο μήνες συνολικά.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εκπονήθηκαν από την Επιτροπή εκπληρώθηκαν από τα 26 μέλη της Ένωσης, καθώς και τέσσερις άλλες χώρες που αποτελούν μέρος του Σένγκεν αλλά όχι της ΕΕ: Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν. Η Ιρλανδία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν εφάρμοσε το κλείσιμο των συνόρων.
Αυτές οι χώρες θα παραμείνουν κλειστές για πολλές εβδομάδες περισσότερο εάν παραταθεί η απαγόρευση ταξιδιών. Η απαγόρευση ισχύει για όλους εκτός από πολίτες της ΕΕ, μόνιμους κατοίκους και άλλους που έχουν σοβαρούς λόγους να ταξιδέψουν. Στα άτομα που απαλλάσσονται περιλαμβάνονται επίσης γιατροί, ιατρικό προσωπικό, διπλωμάτες και διασυνοριακοί εργαζόμενοι, καθώς και επιβάτες διέλευσης.
Η ΕΕ αναφέρει ότι το κλείσιμο των συνόρων έχει οδηγήσει στη μείωση της κυκλοφορίας των επιβατών σε μηδενικά επίπεδα. Οι μόνες πτήσεις που εκτελούνται είναι κυρίως για είδη πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτικό υλικό και επαναπατρισμό. Η ΕΕ πίεσε για το lockdown αφού πολλές χώρες επέλεξαν αρχικά αποσπασματικό κλείσιμο των συνόρων.
Μεμονωμένες χώρες παρατείνουν το κλείσιμο των συνόρων
Ορισμένες χώρες εν τω μεταξύ αναλαμβάνουν δράση σε κρατικό επίπεδο για να διατηρήσουν κλειστά τα σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστριακή κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «θα επεκτείνει τους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων στα χερσαία σύνορα με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν για άλλες 20 ημέρες». Έως τις 27 Απριλίου.
Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται έως 15 Μαΐου η αναστολή πτήσεων από και προς Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία, Ολλανδία και Γερμανία.
Όλη αυτή η κατάσταση δεν δημιουργεί καμία σαφή κατάσταση για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.