Ο Υπουργός τουρισμού κος Θεοχάρης έκανε γνωστό το τρόπο του πως θα έρχονται οι τουρίστες και πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα. Η ενημέρωση έγινε σήμερα Κυριακή 31 Μαΐου 2020.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη
Ανέλυσε τον τρόπο που η χώρα θα έτοιμη να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες από την 15η Ιουνίου και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι αρχές επικεντρώνονται στα αεροδρόμια προέλευσης τους και ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
Υποχρεωτικά τα τεστ και η καραντίνα
Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα μπαίνουν όσοι ταξιδιώτες έρχονται από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή προερχόμενοι από χώρες με κακή επιδημιολογική εικόνα.
Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια περιέχονται σε κατάλογο τον οποίον έχει καταρτίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και επικαιροποιεί συνεχώς. Στα 29 αεροδρόμια που ανοίγουν στις 15 Ιουνίου και θεωρούνται ως ασφαλείς προφανώς θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι;
Οι έλεγχοι και πως θα εφαρμόζεται η καραντίνα
“Όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο.Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους”.
Πότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Στους τουρίστες που έρχονται από αεροδρόμια τα οποία σύμφωνα τον EASA θεωρούνται απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
“Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών” κατέληξε ο κος Θεοχάρης.