• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε τουρισμό και πτήσεις

πτήσεις κορωνοϊού

Λίστα με τις τροποποιήσεις σε πτήσεις που έχουν ανακοινώσει οι αεροπορικές εταιρείες λόγω του κορωνοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.

Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο συγκεντρώνει τις πτήσεις που ακυρώνονται από/προς Κίνα καθώς και τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί σε άλλα δρομολόγια.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές στις πτήσεις αφορούν και τη γειτονική Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει σημαντική εξάπλωση του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ryanair ανακοίνωσε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου ότι θα μειώσει τη χωρητικότητά της από/προς Ιταλία κατά 25%. Η γειτονική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης. Όπως αναφέρει η Ryanair, σημειώνεται σημαντική πτώση κρατήσεων από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Δείτε όλη τη λίστα του Reuters εδώ.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας διαχείρισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η ομάδα αποτελείται από τους Επιτρόπους Υγείας, Διαχείρισης Κρίσεων, Εσωτερικών, Μεταφορών και Οικονομίας, Κυριακίδου, Λέναρντσις, Γίοχανσον, Βελεάν και Τζεντιλόνι.

Η ομάδα θα εργάζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Τον ιατρικό τομέα, καλύπτοντας θέματα πρόληψης και προμήθειας έως μέτρα αρωγής, πληροφόρησης και πρόβλεψης. Θα υπάρχει στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
  • Τον τομέα της κινητικότητας, που καλύπτει από μεταφορές έως ταξίδια και ταξιδιωτικές οδηγίες καθώς και απορίες σχετικές με τη Schengen.
  • Τον τομέα της οικονομίας. Εξετάζει σε βάθος τους διάφορους επιχειρηματικούς τομείς – όπως ο τουρισμός ή οι μεταφορές, το εμπόριο, καθώς και τη μακροοικονομία.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία των κρατών-μελών, τους διεθνείς οργανισμούς (UNWTO και ΟΟΣΑ) και την τουριστική βιομηχανία. Σκοπός είναι να παρακολουθεί και βοηθά στη διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον Ευρωπαϊκό τουρισμό, σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης η Κομισιόν έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα για τον COVID-19.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας με τις πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό, τις μεταφορές αλλά τη μείωση εισαγωγών πρώτων υλών από την Κίνα. Ωστόσο, σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθούν αυτές οι επιπτώσεις, και πως μια πρώτη συζήτηση θα γίνει με τους Υπουργούς Οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς ήδη παρατηρούνται αρνητικές μεταβολές σε σχέση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι αργά την Παρασκευή το βράδυ, η διοργανώτρια Messe Berlin ανακοίνωσε την ακύρωση της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου, ITB Berlin 2020.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend