• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίων στην Αθήνα

Πλήθος δημοσιευμάτων παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίων στην Αθήνα. Ειδικά το φθινόπωρο που χιλιάδες φοιτητές αναζητούν τόπο διαμονής, τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν. Και το Airbnb στέλνεται στο πυρ το εξώτερον.

Μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση επιχείρησε το newsit.gr, το οποίο φιλοξένησε την άποψη του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) Κοσμά Θεοδωρίδη.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο κ. Θεοδωρίδης, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ενοικίων έχει παρατηρηθεί στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Σε Κολωνάκι, Κουκάκι, Μετς και Παγκράτι παρατηρούνται αυξήσεις που συχνά φτάνουν ακόμη και στο 100%. Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα που τα προηγούμενα χρόνια ενοικιαζόταν 250 ευρώ τον μήνα, σήμερα να νοικιάζεται στη διπλάσια τιμή.

«Υπάρχει αύξηση από 30% – 100% . Ένα δυάρι διαμέρισμα στο Κουκάκι για παράδειγμα που μπορεί να στοίχιζε 250 ευρώ, τώρα στοιχίζει 500» λέει στο newsit.gr ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΣΕ. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, οι πιο οικονομικές περιοχές της Αθήνας είναι η Κυψέλη και τα Πατήσια. Ακόμη κι εκεί όμως παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις της τάξεως του 10%. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στα μικρότερα ακίνητα, δηλαδή στις γκαρσονιέρες και τα δυάρια.

Ως προς την υπόλοιπη επικράτεια, αυξήσεις εξωπραγματικές παρατηρούνται κυρίως στις τουριστικές περιοχές με τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα Χανιά να είναι οι πρώτες πόλεις στη λίστα.

Πού οφείλονται οι αυξήσεις

Αν και κανείς θα περίμενε ότι κύρια αιτία των αυξήσεων είναι η περιβόητη Airbnb οι μεσίτες έχουν διαφορετική άποψη, χωρίς φυσικά να υποβαθμίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το γεγονός ότι πολύς κόσμος διαθέτει μέσω αυτής της πλατφόρμας τα διαμερίσματά του.

«Η αύξηση» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΔΕ, «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει απόθεμα». «Όταν σε μια χώρα το 1,5% – 2% των ακινήτων τον χρόνο, απαξιώνεται είτε γιατί έχουν παλιώσει, είτε γιατί έχουν καταστραφεί από πλημμύρα, φωτιά ή οτιδήποτε άλλο, είτε γιατί έχουν γίνει αποποιήσεις κληρονομιάς, αντιλαμβάνεστε ότι σε δέκα χρόνια έχει χαθεί το 15% – 20% του αποθέματος», σημειώνει ο ίδιος, εξηγώντας ότι την τελευταία δεκαετία κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση, δεν χτίστηκε τίποτα νέο στην Αθήνα.

Ασφαλώς, ο κ. Θεοδωρίδης βάζει στην εξίσωση και την Airbnb. Όπως λέει, τα ακίνητα στις κεντρικές περιοχές της πόλης τα οποία κατοικούνται έχουν αξιοποιηθεί μέσω της εταιρίας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν απαξιωθεί πλήρως και είναι σε κακή κατάσταση. Ως αποτέλεσμα τα ενοίκια ανεβαίνουν.

«Έχει παίξει ρόλο η Airbnb, αλλά δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τις αυξήσεις» διευκρινίζει πάντως ο Κοσμάς Θεοδωρίδης λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι τα περίπου 10.000 διαμερίσματα που αξιοποιούνται μέσω Airbnb αλλά τα περίπου 150.000 – 200.000 κενά σπίτια, σε μια πόλη συνολικά 600.000 διαμερισμάτων».

Πηγή: newsit.gr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend