• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Συμβιβασμός-κόλαφος της Airbnb στη Νέα Υόρκη!

Η μακρόχρονη διαμάχη ανάμεσα στην Airbnb και τη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι καταλήγει σε συμβιβασμό, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο!

Εδώ και αρκετά χρόνια, η παγκόσμια πλατφόρμα δηλώνει ότι επιδιώκει τη νομιμότητα στη μεγαλύτερη αγορά της. Οι αξιωματούχοι της Ν. Υόρκης από την άλλη θέλουν να περιορίσουν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποστηρίζοντας ότι επιδεινώνουν τη στεγαστική κρίση. Θεωρούν επίσης ότι εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να μετατρέπουν τα σπίτια τους σε παράνομα ξενοδοχεία.

Μετά από αγωγές, εκστρατείες πίεσης και αποτυχημένες προσπάθειες νομοθέτησης, η πρόοδος στην επίλυση της διαφοράς ήταν ελάχιστη. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, καθώς οι τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δημοτικότητα των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τελικά στις 14 Μαΐου, η Airbnb συμφώνησε να παραδώσει στην Νέα Υόρκη -εν μέρει ανώνυμα- δεδομένα για 17.000 καταχωρίσεις. Δύο μέρες αργότερα, ένας δικαστής διέταξε την Airbnb να παραδώσει λεπτομερέστερες και μη ανώνυμες πληροφορίες για δεκάδες φιλοξενούμενους και εκατοντάδες προσκεκλημένους που έγραψαν ή έμειναν σε περισσότερα από δώδεκα κτίρια στο Μανχάταν, το Μπρούκλιν και το Queens τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι κλητεύσεις

Οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν στείλει αρχικά κλήτευση στην Airbnb τον Φεβρουάριο. Ζητούσαν τα δεδομένα – όχι ανώνυμα – περισσότερων από 17.000 καταχωρήσεων. Ο δήμαρχος Bill deBlasio χαρακτήρισε την κίνηση ως μια προσπάθεια να αναγκάσει την εταιρεία να «δηλώσει τι πραγματικά κάνει στην πόλη». Η συμφωνία που περιγράφει την ανταλλαγή δεδομένων υπογράφηκε ως συμβιβασμός στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Επιπλέον, η Airbnb θα μοιράζεται δεδομένα για κάθε ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2018 και 18 Φεβρουαρίου 2019, που θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάζει τους νόμους βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Νέα Υόρκη.

Η πόλη απαγορεύει την ενοικίαση ενός ολόκληρου διαμερίσματος για λιγότερο από 30 ημέρες χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη στο κατάλυμα. Έτσι πολλές ενοικιάσεις μέσω Airbnb, HomeAway και VRBO καθίστανται παράνομες. Ο νόμος επιτρέπει μόνο έως δύο άτομα στη βραχυχρόνια μίσθωση ενός διαμερίσματος ή δωματίου. Ορίζει ότι πρέπει να τους δοθεί “ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε έξοδο του διαμερίσματος”. Αυτό σημαίνει ότι οι οικοδεσπότες δεν μπορούν να παρακάμψουν την απαγόρευση της ενοικίασης ολόκληρων διαμερισμάτων, νοικιάζοντας ταυτόχρονα τρία ξεχωριστά δωμάτια.

Οι ανακριτές στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής (OSE) του Δημάρχου θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες από την Airbnb για να εντοπίσουν οικοδεσπότες και ιδιοκτήτες ακινήτων που ενδέχεται να παραβιάζουν το νόμο, μετατρέποντας τις κατοικίες σε de facto ξενοδοχεία.

Άρση προσωπικών δεδομένων

Στις κλητεύσεις, η πόλη έθεσε ένα σύνολο κριτηρίων που αποσκοπούσαν στον εντοπισμό οικοδεσποτών που ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους κανόνες. Εάν μια καταχώρηση πληροί τα κριτήρια, η Airbnb συμφώνησε να παρέχει πληροφορίες για τον τύπο δωματίου, τις κρατήσεις και τις πληρωμές του οικοδεσπότη. Η Airbnb θα παράσχει επίσης πιο λεπτομερείς πληροφορίες αρχικά σε ανώνυμη μορφή, όπως διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας και τραπεζικούς λογαριασμούς. Αν υπάρχει υπόνοια παράνομης δραστηριότητας, οι τοπικές αρχές θα μπορούν να ζητήσουν από την Airbnb να άρει την ανωνυμία.

Δύο ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ένας δικαστής διέταξε την Airbnb να συμμορφωθεί με τέσσερις πρόσθετες κλητεύσεις της πόλης. Η εταιρεία τις είχε χαρακτηρίσει ως “υπερβολικά επαχθείς”. Οι τέσσερις κλητεύσεις αποτελούν ένα από τα πιο φιλόδοξα αιτήματα της πόλης για πληροφορίες σχετικά με χρήστες Airbnb μέχρι στιγμής.

Η μία κλήτευση ζητάει συγκεκριμένες προσωπικές πληροφορίες. Μεταξύ αυτών ονοματεπώνυμο των χρηστών, διεύθυνση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αριθμό τηλεφώνου, πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών και διεύθυνση IP. Επίσης ζητείται μια λεπτομερής περιγραφή ορισμένων καταχωρήσεων του Airbnb και του ιστορικού των κρατήσεων. Οι πληροφορίες αφορούν δεκάδες οικοδεσπότες και περισσότερους από 500 επισκέπτες σε επτά διαφορετικά κτίρια σε Μανχάταν, Μπρούκλιν και Κουίνς για τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Μια άλλη κλήτευση ζητά τις ίδιες πληροφορίες για όλους τους χρήστες και τις καταχωρίσεις που σχετίζονται με επτά κτίρια στη Δυτική 47η Οδό στην Hell’s Kitchen του Μανχάταν. Το περιεχόμενο των άλλων δύο κλητεύσεων είναι σφραγισμένο.

Η Airbnb αμφισβήτησε τις κλητεύσεις, λέγοντας ότι παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών. Ο δικαστής διαφώνησε και διέταξε την Airbnb να παραδώσει όλα τα δεδομένα που είχε ζητήσει η πόλη.

Η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες πόλεις που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις καταχωρήσεις στην Airbnb.

Να σημειωθεί ότι η πόλη της Νέας Υόρκης συνεργάζεται με έναν ακτιβιστή, τον Murray Cox, ο οποίος κάθε μήνα στέλνει στατιστικά στοιχεία στις αρμόδιες αρχές με λεπτομέρειες για το είδος των κατοικιών που εκμισθώνονται.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend