• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η Airbnb έχασε μια μεγάλη μάχη στη Σάντα Μόνικα

Η AirBnb Inc. και η HomeAway της Expedia Group Group Inc. δεν κατάφεραν να πείσουν ένα δικαστήριο των ΗΠΑ να καταργήσει νόμο της Santa Monica που καθιστά τις εταιρείες υπεύθυνες για παράνομη ενοικίαση στην παραλία της πόλης.

Η απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη αποτελεί εμπόδιο για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού κατοικιών στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την προσπάθεια ρύθμισης που καταβάλουν διάφορες πόλεις οι οποίες κατηγορούν την ταχεία εξάπλωση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων για την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών και την αποσύνθεση οικιστικών κοινοτήτων.

Το διάταγμα της Santa Monica θεωρεί τις εταιρείες ως υπεύθυνες για την ενοικίαση κατοικιών που δεν έχουν άδεια από την πόλη. Η δευτεροβάθμια επιτροπή συμφώνησε με την πόλη ότι αυτός ο περιορισμός δεν παραβιάζει το νόμο U.S. Communications Decency Act του 1996, ο οποίος προστατεύει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες από την ευθύνη για το περιεχόμενο που οι χρήστες τους δημοσιεύουν στους ιστότοπούς τους.

Τον Ιανουάριο, η Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κέρδισαν προσωρινή αναστολή από νόμο της Νέας Υόρκης ο οποίος θα τους υποχρέωνε να παραδώσουν τα στοιχεία του ιδιοκτητών ακινήτων, μια απαίτηση που απειλεί να μειώσει τις κρατήσεις τους στην πόλη κατά το ήμισυ.

Ωστόσο, σε μια άλλη περίπτωση στο Λος Άντζελες, ένας δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Airbnb δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τους ιδιοκτήτες που σπάζουν τις μισθώσεις τους όταν παραθέτουν τα διαμερίσματά τους στον ιστότοπο.

Αντιδράσεις

Η Airbnb και η HomeAway ισχυρίστηκαν ότι το διάταγμα της Santa Monica καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους, ιδίως αν και άλλοι δήμοι υιοθετήσουν παρόμοιους νόμους.  Κι αυτό γιατί θα πρέπει να παρακολουθούν και να καταργούν καταχωρίσεις για κατοικίες που δεν έχουν άδεια. Εάν δεν το κάνουν, οι χρήστες θα κολλήσουν κοιτάζοντας καταχωρήσεις στις οποίες δεν θα μπορούν να κάνουν κράτηση, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Η Airbnb δήλωσε ότι η υπόθεση της Santa Monica δεν αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η συνεργασία της πλατφόρμας με τοπικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα.

“Η Airbnb έχει κάνει πολλά βήματα σε όλο τον κόσμο, δουλεύοντας με δεκάδες πόλεις για να αναπτύξουν πάνω από 500 συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων δίκαιων, εύλογων κανονισμών, συμφωνιών είσπραξης φόρων και ανταλλαγής δεδομένων που εξισορροπούν τις ανάγκες των κοινοτήτων, επιτρέποντας στους οικοδεσπότες να μοιράζονται τα σπίτια τους, να πληρώνουν τους λογαριασμούς και παρέχουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να επισκέπτονται οικονομικά μέρη όπως η ακτή της Καλιφόρνιας”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Η Expedia δήλωσε ότι η απόφαση της Τετάρτης έρχεται σε αντίθεση με άλλες δικαστικές αποφάσεις αλλά και με τις διατάξεις της Communication Decency Act για την καινοτομία στο διαδίκτυο.

Η Santa Monica δήλωσε ότι η ομόφωνη απόφαση επιβεβαιώνει το δικαίωμα της πόλης να ρυθμίζει τον διαμοιρασμό κατοικιών προκειμένου να προστατεύσει το περιορισμένο οικιακό της απόθεμα για τους κατοίκους.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend