• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Eurostat | Ξεπέρασαν το 2019 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη το α΄ εξάμηνο

Περίπου 200 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε η Eurostat το α’ εξάμηνο του 2022.

Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 σημειώνεται αύξηση 138%. Αύξηση υπάρχει και έναντι του 2019, καθώς τότε αναφέρθηκαν από τις πλατφόρμες περίπου 193 εκατ. διανυκτερεύσεις στο α’ εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat λαμβάνει στοιχεία για τις χώρες της ΕΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, Expedia Group και Tripadvisor.

Η ανακοίνωση της Eurostat στις 5 Οκτωβρίου γι’ αυτό το θέμα είναι η πρώτη με μηνιαία στοιχεία για καταλύματα βραχείας διαμονής στην ΕΕ, που προσφέρονται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και αναφέρονται στο τρέχον έτος.

Είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τεσσάρων πλατφορμών, που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2020.

Όπως επισημαίνεται, αυτή η στατιστική αποτύπωση δείχνει ότι τα ιδιωτικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία ως πηγή επίσημων, αν και πειραματικών, στατιστικών.

Eurostat α' εξάμηνοΠλήρης ανάκαμψη

Όπως σημειώνει η Eurostat, μετά τη σταδιακή ανάκαμψη των κρατήσεων κατά το β’ εξάμηνο του 2021, το α’ εξάμηνο του 2022, οι κρατήσεις έφτασαν και ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα προ πανδημίας επίπεδα.

Το πρώτο τρίμηνο κρατήθηκαν 67,4 εκατ. διανυκτερεύσεις. Την ίδια περίοδο το 2021 κρατήθηκαν 27,1 εκατομμύρια και 64,5 εκατ. το 2019.

Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν σε 132 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με 56,7 εκατομμύρια το 2021 και 128,8 εκατομμύρια το 2019.

Πάντως, ενώ οι συγκρίσεις με το 2021 τεκμηριώνουν μια ισχυρή ανάκαμψη και στις 31 χώρες της ΕΕ, οι εξελίξεις σε κάθε χώρα από το 2019 ποικίλλουν.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το α΄ εξάμηνο

** Κατά το α’ εξάμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων καταγράφηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάιο (10,9% και 5,6%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019).

** Η Γαλλία είχε την πιο σημαντική αύξηση, μεταξύ των εννέα χωρών της ΕΕ. Σημείωσε περισσότερες από 10 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2019, με αύξηση 31% από τα επίπεδα του 2019. Η ανάπτυξη της Ιταλίας και της Αυστρίας ήταν πιο περιορισμένη, αλλά κοντά στα προ πανδημίας επίπεδά τους.

Τα περιφερειακά στοιχεία του α’ τριμήνου

Σημειώνεται ότι λόγω της φύσης της συμφωνίας της Eurostat με τις πλατφόρμες, τα μηνιαία περιφερειακά δεδομένα δημοσιεύονται τρεις μήνες μετά τα δεδομένα σε επίπεδο χώρας. Επομένως, ενώ τα δεδομένα σε επίπεδο ΕΕ και χώρας αναφέρονται σε δεδομένα έως και τον Ιούνιο του 2022, τα περιφερειακά δεδομένα αναφέρονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή για το πρώτο τρίμηνο.

Έτσι, Γαλλία και Ισπανία είχαν από πέντε περιφέρειες στις 15 κορυφαίες, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις το πρώτο τρίμηνο. Η Ιταλία είχε δύο περιφέρειες. Η Αυστρία, η Πολωνία και η Πορτογαλία από μία περιφέρεια.

Λόγω χειμερινής περιόδου, πήγαν πολύ καλά οι αλπικές περιοχές, όπως το Τιρόλο στην Αυστρία. Το δεύτερο σύμπλεγμα δημοφιλών περιοχών, όμως, το α’ τρίμηνο ήταν ηλιόλουστες περιοχές κατά μήκος της Μεσογείου (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, Καταλονία και Ανδαλουσία) και τα Κανάρια Νησιά.

Δύο περιοχές (Ροδανός-Άλπεις στη Γαλλία και Κανάρια στην Ισπανία) είχαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend