• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Ποιες ανακαινίσεις ακινήτων ενισχύονται με επιδότηση

επιδότηση ανακαινίσεις

Σειρά παρεμβάσεων -μεταξύ αυτών και επιδότηση για ανακαινίσεις ακινήτων- περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης. Τα μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

  • Στις 500.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ, αυξάνεται το όριο της επένδυσης σε ακίνητα για τη χορήγηση της άδειας Golden VISA. Η αύξηση του ορίου, όπως είπε, γίνεται προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.
  • Για το πρόβλημα στέγασης ειδικά για τους νέους, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δρομολογείται ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε πάνω από 100.000 ωφελούμενοι να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.
  • Για τη στέγαση των φοιτητών ανακοίνωσε αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ. Επίσης, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.
  • Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ο σκοπός είναι, όπως είπε, να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 άτομα μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια. Έτσι, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

Επιδοτήσεις για ανακαινίσεις ακινήτων

Δημιουργείται επίσης ένα ακόμη στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για ανακαινίσεις. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Θεσμοθετείται ακόμη ένα καινούργιο εργαλείο για δημόσια οικόπεδα και κτίρια με την έννοια της «κοινωνικής αντιπαροχής». Με απλά λόγια, το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές. Εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες. Ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν αντίστοιχα προβλήματα στέγης, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Από τον Δεκέμβριο, εξάλλου, ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. “Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτές τις διαδικασίες από το πρόγραμμα «Εστία», το οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει προκειμένου να παράσχουμε στέγη σε μετανάστες και σε πρόσφυγες οι οποίοι είχαν ήδη αποκτήσει το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend