• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Στα ύψη οι τιμές ενοικίων στην Ευρώπη – Παρίσι και Λονδίνο οι πιο ακριβές πόλεις

τιμές ενοικίων

Το Παρίσι είναι η πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίων τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά στην τιμή βρίσκεται το Λονδίνο.

Αυτό αναδεικνύει η έκθεση HousingAnywhere International Rent Index by City. Η έκθεση εξέτασε τις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων ενός δωματίου, στούντιο και κοινόχρηστων σπιτιών σε 22 ευρωπαϊκές πόλεις.

Το μηνιαίο ενοίκιο στο Παρίσι, κατά μέσο όρο, σε ένα τέτοιο σπίτι φτάνει στα 1.978 ευρώ. Ακολουθεί το Λονδίνο με ενοίκιο 1.940 ευρώ.

Η HousingAnywhere ανέλυσε 133.736 ακίνητα που ήταν καταχωρημένα στην πλατφόρμα μεταξύ Μαρτίου 2021 και Μαρτίου 2022.

Όπως υπογραμμίζει η έκθεση, ενώ συνεχίζεται η έλλειψη επαρκών κατοικιών προς μίσθωση στις ευρωπαϊκές πόλεις, η ζήτηση αυξάνεται λόγω του τερματισμού των περιορισμών της πανδημίας Covid-19 και των φοιτητικών μετακινήσεων.

«Από τη στιγμή που έχουν αρθεί οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η ζήτηση για ενοικιαζόμενα ακίνητα αυξάνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα μια υπερβολικά πιεσμένη αγορά ενοικίων», δήλωσε ο Djordy Seelmann, Διευθύνων Σύμβουλος της HousingAnywhere.

Για πολλούς φοιτητές, που σπουδάζουν σε άλλη χώρα ή πόλη από τον τόπο κατοικίας τους, ο χώρος που προσφέρει ένα ιδιωτικό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Αντίθετα, πολλοί επιλέγουν διαμερίσματα στούντιο ή κοινόχρηστα σπίτια ως πιο προσιτές επιλογές.

Η ποσοστιαία αύξηση των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσια στο Άμστερνταμ από τη μέση τριμηνιαία αύξηση για κάθε τύπο καταλύματος στις ευρωπαϊκές πόλεις της έρευνας. Η αύξηση φτάνει το 10,8% για τα διαμερίσματα ενός δωματίου, το 9,2% για τα στούντιο και το 7,7% για τα κοινόχρηστα σπίτια.

Επιδείνωση της κατάστασης τα επόμενα τρίμηνα

Σύμφωνα με την HousingAnywhere, το επίπεδο άγχους αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο καθώς η αγορά ενοικίων εισέρχεται στην παραδοσιακή περίοδο αιχμής της.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ.Seelmann τόνισε:

«Καθώς οι πόλεις αγωνίζονται να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα καταπολεμούν την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, η έλλειψη διαθέσιμων, προσιτών και προσβάσιμων ενοικίων είναι πιθανό να συνεχιστεί».

Μειώσεις σε ελάχιστες πόλεις

Στην έκθεση, μόλις 4 από τις 22 ευρωπαϊκές πόλεις παρουσίασαν μείωση στις τιμές ενοικίων και μάλιστα για κοινόχρηστα σπίτια:

Ελσίνκι κατά 5,9%,

Βρυξέλλες κατά 1,1%

Μιλάνο κατά 5% και

Αμβούργο κατά 3%.

Συνολικά, οι τιμές ενοικίων αυξάνονται σταθερά από το 2019. Οι περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη παρουσίασαν μονοψήφια αύξηση το 2021. Διψήφια αύξηση καταγράφηκε στο Γκρόνινγκεν (10%), το Άμστερνταμ (12%), τη Βαρκελώνη (22%) και την Κρακοβία (69%).

Γενικά, οι κοινόχρηστες κατοικίες είναι κατά μέσο όρο φτηνότερες κατά 15% έναντι των αυτόνομων διαμερισμάτων. Μάλιστα στο Ρότερνταμ και τη Βενετία η διαφορά φτάνει στο 23% και 27% χαμηλότερα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend