• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ασφαλής λύση μεταφορών από τη Welcome PickUps

Σάββας Γεωργίου, Co-founder & Product Director της Welcome

Ο πρώτος άνθρωπος που «υποδέχεται» έναν ταξιδιώτη στον προορισμό, είναι συνήθως ο οδηγός που θα τον μεταφέρει στο κατάλυμά του. Η εξυπηρέτηση που προσφέρει ο οδηγός αποτελεί την πρώτη εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης από τον προορισμό. Αυτός θα τον καλωσορίσει, θα του δώσει τις πρώτες πληροφορίες για τον προορισμό, tips για το πώς θα περάσει καλύτερα.

Μια τέτοια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία στον προορισμό φιλοδοξεί να προσφέρει η Welcome Pickups. Από τη στιγμή που ένας ταξιδιώτης φτάνει σε έναν νέο προορισμό, μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι, η Welcome εξυπηρετεί όλες τις ταξιδιωτικές του ανάγκες. Με δεδομένο ότι ο ταξιδιώτης που επιλέγει ένα short-term rental για τη διαμονή του επιθυμεί μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία ταξιδιού, μια εύκολη, φιλική και εξατομικευμένη λύση μεταφορών είναι ιδανική για αυτούς τους ταξιδιώτες.

Μπορεί τώρα ο τουρισμός να βρίσκεται «στον πάγο» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι όμως μια καλή ευκαιρία προετοιμασίας για την επόμενη μέρα.

Ο συνιδρυτής και Product Director της Welcome Pickups Σάββας Γεωργίου μας εξηγεί πώς λειτουργεί και τι προσφέρει η εταιρεία αλλά και πώς προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται στο πλαίσιο της πανδημίας.

Η Welcome Pickups έχει παρουσία και δραστηριότητα σε 31 χώρες και σε πάνω από 57 πόλεις. Πρόκειται για μια εταιρεία που προσφέρει απλά υπηρεσίες μετακίνησης; Ή οι υπηρεσίες της είναι κάτι περισσότερο από αυτό;

Η Welcome Pickups έχει σχεδιάσει την καλύτερη εμπειρία υποδοχής και μεταφοράς ταξιδιωτών από και προς τα σημεία εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί τρένων, κ.λπ.) κάθε προορισμού.

Με τη δική μας τεχνολογία και ένα επιλεγμένο δίκτυο αγγλόφωνων, έμπειρων οδηγών, προσφέρουμε τόσο υπηρεσίες μεταφοράς όσο και επιπλέον προϊόντα. Όπως το Sightseeing Rides, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κανονίσει να δει αξιοθέατα εντός και εκτός των πόλεων. Έτσι προσφέρουμε την άνεση και ευκολία της private μετακίνησης και την εξυπηρέτηση από τους έμπειρους αγγλόφωνους οδηγούς μας.

Η υπηρεσία είναι ακόμα πιο ολοκληρωμένη όσον αφορά τις συνεργασίες μας με τα Ξενοδοχεία και τις εταιρείες / hosts στα Short-term Rentals. Εκεί έχουμε επιπλέον υπηρεσίες που προσφέρουν εύκολη και αυτόματη σύνδεση της Welcome Pickups με τις αφίξεις των επισκεπτών. Ενημερώνουν για την ακριβή ώρα άφιξής τους, καθυστερήσεις πτήσεων και άλλα στοιχεία που κάνουν ευκολότερο το Check-in για όλους. Αυτές οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και μάλιστα προσφέρουν έσοδο στους συνεργάτες μας. Πάνω από 1000 ξενοδοχεία στην Ευρώπη και εκατοντάδες Property Managers χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες σήμερα.

Δώστε μας το στίγμα για το τι επικρατεί αυτή τη στιγμή λόγω του κορονοϊού. Ποιες είναι ενδείξεις σας για τη σεζόν σε αυτό το περιβάλλον;

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πρακτικά στο μηδέν. Έχουμε λίγες δεκάδες υποδοχές την ημέρα ενώ κανονικά αυτή την περίοδο θα είχαμε περίπου 1.000 την ημέρα. Στη Welcome Pickups οι μεγαλύτερες αγορές μας είναι οι Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία. Δυστυχώς όλος ο τουριστικός κλάδος είναι πρακτικά “κλειστός”.

Το ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι οι βασικές χώρες καταγωγής των ταξιδιωτών που έκαναν και τον μεγαλύτερο τζίρο σε αυτές τις περιοχές, δηλαδή Αμερική, Αγγλία αλλά και Γερμανία, Γαλλία, έχουν τη χειρότερη εικόνα υγειονομικά. Με βάση τα τελευταία νέα, θεωρούμε ότι οι Αμερικανοί αλλά ίσως και οι Άγγλοι, δεν θα ταξιδέψουν φέτος στη Μεσόγειο. Ξέρουμε ότι ένα ταξίδι στην Ευρώπη για έναν Αμερικανό δεν γίνεται με προγραμματισμό της τελευταίας στιγμής. Οπότε ακόμα και αν επανέλθει η κανονικότητα στην Αμερική, για παράδειγμα τον Ιούνιο, δεν αναμένουμε κάποιον να αποφασίσει τον επόμενο μήνα να έρθει για αναψυχή στην Ελλάδα ή την Ισπανία. Στο projection μας θεωρούμε ότι τα ταξίδια αυτά θα προγραμματιστούν πλέον για το 2021.

Προσφέρουμε την άνεση και ευκολία της private μετακίνησης και την εξυπηρέτηση από τους έμπειρους αγγλόφωνους οδηγούς μας

Τα καταλύματα Short-Term Rentals και Villas έχουν προβάδισμα στις κρατήσεις της επόμενης ημέρας;

Η απάντηση είναι ίσως… Σίγουρα τα Rentals έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα όπως τιμές, operating costs και αυτό σε μια τόσο ρευστή κατάσταση θα βοηθήσει. Επίσης από δικές μας πληροφορίες, κάποια 5 αστέρων ξενοδοχεία αποφασίζουν σιγά -σιγά ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη. Λόγω του τρόπου λειτουργίας τους και με αναμενόμενη την απουσία Αμερικανών, δεν έχει νόημα οικονομικά να ανοίξουν για high season. Αυτό θεωρητικά ίσως αφήνει μια ευκαιρία σε premium κομμάτι του Rental.

Welcome Pickups

Επίσης, προσωπικά πιστεύω ότι ο κόσμος που θα ταξιδέψει θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που λέμε max out τη φετινή εμπειρία του, με τις περιορισμένες ημέρες που θα έχει και μετά την υπερένταση του lockdown. Αν υποθέσουμε ότι κάποια Vacation Rentals είναι σε προνομιακή θέση να προσφέρουν κάποια μοναδική εμπειρία σε τοποθεσία και διαμονή, ίσως έχουν ένα προβάδισμα και εκεί.

Τέλος, δεν ξέρουμε υγειονομικά αν θεωρηθεί ότι ένα απομονωμένο σπίτι θα είναι πιο ασφαλές από τη διαμονή σε ένα πολυώροφο ξενοδοχείο με μεγαλύτερο “συγχρωτισμό”. Πρακτικά πιστεύω ότι όλος ο τουριστικός κλάδος θα ασχοληθεί με την ασφάλεια της διαμονής και την καθαριότητα οπότε σίγουρα επαγγελματικές δομές, όπως τα ξενοδοχεία, μπορούν να αποδείξουν τη μέγιστη καθαριότητα σε κάθε περίπτωση. Από την άλλη ίσως “συναισθηματικά” ο κόσμος το φοβηθεί και προτιμήσει πιο απομονωμένες διαμονές. Καλώς ή κακώς, δεν έχουμε ακόμα τέτοια στοιχεία για το πώς σκέφτεται ο ταξιδιώτης της post-Covid εποχής, αφού κανείς δεν τολμάει να κάνει ακόμα σχετικές έρευνες υπό αυτές τις συνθήκες.

Τα μοντέλα που επεξεργάζεται, σε ποιες υπηρεσίες δίνουν βάρος ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες αλλά και οι συνεργασίες της Welcome Pickups;

Από άποψη υπηρεσίας, προφανώς ετοιμαζόμαστε για τη μέγιστη ασφάλεια στη μεταφορά. Σίγουρα θα θεωρηθεί πιο ασφαλής από ένα μαζικό μέσο μεταφοράς αλλά ακόμα και σε σχέση με το ταξί από την “ουρά” του αεροδρομίου. Θα είμαστε πολύ πιο αυστηροί τόσο με τα τεστ στους οδηγούς (που ίσως επιβληθούν και από τα αντίστοιχα κράτη σε όλο το χώρο) όσο και με κάποιες αλλαγές στον αλγόριθμό μας για την ανάθεση των διαδρομών ώστε να γίνεται μετά από κάθε μεταφορά αερισμός και καθαρισμός των οχημάτων με προβλεπόμενες διακοπές και συγκεκριμένη διαδικασία. Η ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών θα είναι το κέντρο των νέων διαδικασιών ακόμα και των τεχνολογικών μας εργαλείων.

Όσον αφορά την “κίνηση” που θα προσπαθήσουμε να έχουμε, κλείνουμε κάποιες ακόμα στρατηγικές συνεργασίες στο χώρο των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών ώστε να συνεργαστούμε με όσο περισσότερους οργανισμού γίνεται.

Ξέρουμε επίσης ότι οι πρώτοι που θα ταξιδέψουν θα είναι business travelers – έστω και περιορισμένα. Ετοιμάζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα γι’ αυτούς σε συνδυασμό με ένα Loyalty / Discount πρόγραμμα για όλους τους πελάτες των προηγούμενων ετών ώστε να μας ξαναπροτιμήσουν. Έχουμε ευτυχώς πάνω από 1 εκατομμύριο ευχαριστημένους πελάτες. Και με το συνολικό δίκτυο σήμερα της Welcome Pickups, θέλουμε να τους υποδεχτούμε ξανά όπου και αν ταξιδέψουν.

Στο χώρο των vacation rentals έχουμε ακόμα και σε αυτή την περίοδο συνεχώς νέες συνεργασίες. Οι property managers ήταν ήδη “work from home” αν όχι “work from everywhere”. Οπότε σε αυτή την περίοδο έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, ίσως χωρίς την πίεση του χρόνου και να τους κάνουμε πολύ σωστά onboard.

Με δεδομένο ότι και ο τουρισμός αλλά και η συμπεριφορά των ταξιδιωτών θα αλλάξει, γιατί θα ήταν χρήσιμο για τους Property Managers και τους Hosts να συνεργαστούν με τη Welcome Pickups;

Σίγουρα οι property managers, με την επιπλέον προσωπική επαφή που έχουν με τους ταξιδιώτες, θα πρέπει να είναι όσο πιο βοηθητικοί γίνεται προς τους ταξιδιώτες. Με το να τους προτείνουν τον ασφαλέστερο τρόπο άφιξης (και μάλιστα αυτόματα), θα ενθουσιάσουν τους επισκέπτες τους. Ιδιαίτερα όταν πράγματι δουν ότι στην πράξη οι οδηγοί ήταν άψογοι επαγγελματίες και η διαδικασία ακριβώς όπως τους υποσχέθηκαν.

Επίσης, το έσοδο που κερδίζουν οι hosts από την υπηρεσία μας, θα είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζουμε ότι θα ενισχύσει τόσο την οικονομική τρύπα που δημιούργησε ήδη ο Covid αλλά και τα πιθανά αυξημένα έξοδα του κάθε check-in για επιπλέον καθαριότητα και ασφάλεια.

Τέλος, οι εταιρείες που έκαναν check-ins με παράδοση κλειδιών και πιθανά απασχολούν λιγότερα άτομα πλέον, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα μας και να ξέρουν την ακριβή ώρα άφιξης του κάθε επισκέπτη. Έτσι θα μπορέσουν να κάνουν τα check-ins με τη μέγιστη αποδοτικότητα και τα ελάχιστα έξοδα.

Για τα ζητήματα μη μετάδοσης της ασθένειας, ποια μέτρα θα εφαρμόσει η Welcome Pickups κατά τη μεταφορά των ταξιδιωτών, όταν αρθούν τα μέτρα;

Από τα μέσα Φεβρουαρίου είχαμε ήδη εφαρμόσει κάποια μέτρα λόγω της κατάστασης στην Ιταλία. Οι οδηγοί φορούσαν μάσκα για την ασφάλειά τους και τα αυτοκίνητα καθαρίζονταν σε βασικές επιφάνειες μετά από κάθε διαδρομή. Επίσης υπήρχαν υποχρεωτικά αντισηπτικά στα οχήματα.

Δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει τίποτα μετά την άρση των μέτρων για τις μεταφορές ταξιδιωτών. Απλά με τη βοήθεια και της τεχνολογίας θα γίνει πολύ πιο συντονισμένη η ίδια διαδικασία. Θα είναι πλέον κομμάτι της εφαρμογής των οδηγών. Κάποιες επιλογές θα δοθούν και στον ταξιδιώτη. Αναμένουμε ακόμα το πώς θα γίνονται τα tests, για να προσαρμόσουμε τις λειτουργίες μας για την ασφάλεια όλων.

Ποιο θα ήταν το μήνυμα σας προς την κοινωνία των Property Managers, Hosts, Villas Managers και Villas owners;

Σίγουρα υγεία και ψυχραιμία. Η κρίση αυτή είναι καθολική και οριζόντια. Δεν έκανε κανείς κάποιο λάθος οπότε ας έρθουμε όσο πιο γρήγορα στο σήμερα όσο βάρβαρο και αν είναι αυτό. Ας μην ξεχνάμε τις επιτυχίες όλων το 2019. Διαβάστε τα 5άστερα σας reviews να σας φτιάξει η διάθεση. Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι όσοι έκαναν εξαιρετική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια θα την κάνουν πάλι με την επανέναρξη του τουρισμού. Μην πω και πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Στα πρακτικά, προφανώς ας έχουμε όλοι ανοιχτή γραμμή με λογιστές και δικηγόρους για την οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση. Όσο περιορισμένη και αν είναι αυτή, είναι κρίμα να χαθεί.

Τέλος, ρεαλιστικές προβλέψεις όσο γίνεται. Ας προγραμματίζουμε όλοι με το “κακό” σενάριο για το 2020 κι αν έρθει καλύτερο, ας έρθει. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι εδώ το 2021!

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend