• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Airbnb: Εξαγόρασε startup AI με περίπου 200 εκατ. δολάρια

Airbnb startup

Η Airbnb φαίνεται να πραγματοποίησε την πρώτη της εξαγορά ως εταιρεία. Πρόκειται για μια AI startup, με τη συμφωνία να αγγίζει τα 200 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές του CNBC.

Η startup ονομάζεται Gameplanner.AI και βρισκόταν σε «stealth mode» από την ίδρυσή της το 2020. Οι startups σε stealth mode λειτουργούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για διάφορους λόγους, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ή η αποφυγή περισπασμών.

H Airbnb χρησιμοποιεί ήδη τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μοντέλων γλωσσών, μοντέλων υπολογιστικής όρασης και μηχανικής εκμάθησης. Μάλιστα στη Χειμερινή Έκδοση 2023 περιλαμβάνεται και ένα εργαλείο Photo Tour με τεχνητή νοημοσύνη. Η Gameplanner.AI θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση επιλεγμένων AI έργα και ενσωμάτωση των εργαλείων τους στην πλατφόρμα.

Η Gameplanner.AI ιδρύθηκε από τον Adam Cheyer, έναν από τους ιδρυτές της Siri. Όταν η Siri εξαγοράστηκε από την Apple, εργάστηκε μαζί με τον Steve Jobs. Αργότερα ο Cheyer συνίδρυσε τη Viv Labs, η οποία θα γινόταν η βάση για τον φωνητικό βοηθό της Samsung.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, έχει δηλώσει ότι η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) θα αλλάξει ριζικά την πλατφόρμα και ότι θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως «ταξιδιωτικό θυρωρό» που μαθαίνει για τους χρήστες με την πάροδο του χρόνου και βελτιώνει τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες – για παράδειγμα, συνδυάζοντας τους χρήστες με τα κατάλληλα δωμάτια ή σπίτια.

Η πρώτη εξαγορά της Airbnb

Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη εξαγορά της Airbnb από το 2019. Θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον στη Wall Street για το αν η στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών του Chesky αλλάζει, καθιστώντας ενδεχομένως την Airbnb μια πιο ελκυστική εξαγορά. Η εταιρεία είναι κερδοφόρα σε βάση GAAP και διέθετε 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ρευστά περιουσιακά στοιχεία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα νέα της Airbnb έρχονται μετά τις αναφορές ότι η Google βρίσκεται σε συζητήσεις για να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε μια άλλη startup τεχνητής νοημοσύνης, την Character.AI, η οποία τον Μάρτιο συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε έναν γύρο χρηματοδότησης υπό την ηγεσία της Andreessen Horowitz. Η startup επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν εικονικούς χαρακτήρες ή να συνομιλούν με AI εκδοχές διασημοτήτων όπως ο Elon Musk ή ο Albert Einstein.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend