• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Τα STR αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία από τα ξενοδοχεία

Τα Short-Term Rentals (STR) αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία από τα ξενοδοχεία, σε 27 αγορές. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα κοινής έκθεσης κορυφαίων παρόχων δεδομένων διαμονής. Η STR και η AirDNA συνέκριναν τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού σε ξενοδοχεία και  βραχυχρόνιες μισθώσεις από τον Ιανουάριο του 2019 έως τις 27 Ιουνίου 2020.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι και οι δύο τύποι καταλυμάτων επηρεάστηκαν άσχημα τις χειρότερες εβδομάδες της πανδημίας. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις από τα ξενοδοχεία – όπως ανέσεις πλήρους υπηρεσίας, χώρος διαβίωσης, μεγαλύτερα ακίνητα και ακίνητα σε πιο απομακρυσμένους προορισμούς – αποδείχτηκαν ζωτικής σημασίας. Οι επισκέπτες έψαχναν για διαμονή όπου μπορούσαν να απομακρυνθούν κοινωνικά με ασφάλεια και να μείνουν άνετα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Τα δεδομένα από την AirDNA δείχνουν ότι η διάρκεια της διαμονής αυξήθηκε κατά 58% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έρευνα δείχνει ότι δύο παράγοντες που παραδοσιακά ωφελούσαν τα ξενοδοχεία, έχουν επίσης επηρεάσει ανισομερώς αυτόν τον τομέα. Ο πρώτος είναι η εξάρτησή τους από επαγγελματικά και ομαδικά ταξίδια, τα οποία η πανδημία έχει σταματήσει προσωρινά. Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι για οικονομικούς λόγους, πολλοί ταξιδιώτες προχώρησαν σε επιλογές Μεσαίας και Οικονομικής θέσης, καθώς τα ταξίδια αναψυχής ήταν αυτά που τροφοδότησαν την αρχική ανάκαμψη.

Τα σημαντικότερα ευρήματα

  • Η ξενοδοχειακή βιομηχανία σημείωσε μεγαλύτερες μειώσεις τόσο στην πληρότητα όσο και στις μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) σε σχέση με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα STR παρουσίασαν πιο σταθερή ADR καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.
  • Για τον κλάδο των STR, οι μέσες ημερήσιες τιμές εμφανίστηκαν υψηλότερες τον Ιούλιο του 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 στις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Κίνα.
  • Από τις 21 Ιουνίου 2020, το RevPAR (Revenue Per Available Room) της βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν μόλις 4,5%. Ενώ το RevPAR των ξενοδοχείων ήταν ακόμα 64,8% χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος.
  • Το ADR του ξενοδοχείου αυξήθηκε κατά 31,9% κατά την ίδια περίοδο. Ενώ το ADR για STR ενός υπνοδωματίου ή στούντιο αυξήθηκε κατά 23,2%.
STR ξενοδοχεία πανδημία
Rentals HC (Hotel Comparable): Στούντιο και ακίνητα ενός υπνοδωματίου που μπορούν να συγκριθούν με κλασικά ξενοδοχειακά δωμάτια. Πηγή: STR και AirDNA

Συμπερασματικά

Η απόδοση φαίνεται να αυξάνεται προς τα πάνω και για τους δύο τομείς. Αλλά τα πράγματα δεν επιστρέφουν στο φυσιολογικό στις περισσότερες περιπτώσεις. Πριν από την πανδημία, τα ξενοδοχεία ιστορικά είχαν την υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα STR. Η απόδοση του ξενοδοχείου μειώθηκε πολύ περισσότερο, έτσι τα κέρδη ήταν πιο έντονα. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν δείξει περισσότερη ανθεκτικότητα και ισχυρότερη απόδοση εν μέσω της κρίσης. Ωστόσο η ανάκαμψη δεν ήταν πανομοιότυπη σε όλους τους τύπους ακινήτων. Μεγαλύτερες ιδιοκτησίες όπως σπίτια τεσσάρων υπνοδωματίων κοντά σε προορισμούς αναψυχής έχουν αποδώσει ισχυρότερα σε όλη την κρίση.

Η έκθεση μάλιστα συγκρίνει τη μείωση των καταλυμάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας με την εμπειρία του ξενοδοχειακού τομέα των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί η απόδοση σε προ-covid επίπεδα. Παρόλο που μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστούν ως ανάκαμψη οι όποιες νέες κρατήσεις, οι πρόσφατες βελτιώσεις στη βιομηχανία καταλυμάτων ήταν ενθαρρυντικές.

Καθώς οι χώρες, οι πάροχοι και οι επισκέπτες συνεχίζουν να προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο τοπίο, η επιστροφή στα κανονικά επίπεδα θα είναι αργή.

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση

Previous ArticleNext Article