• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Wirecard: Nέο χτύπημα για τους Έλληνες hosts

Η Wirecard ήταν μια επιχείρηση για την οποία το Γερμανικό τραπεζικό σύστημα ήταν υπερήφανο. Το “καμάρι” αυτό, το οποίο όμως, κήρυξε πτώχευση, καθώς αποδείχθηκε ότι παρουσίαζε διαθέσιμα “μαϊμού” ύψους τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στους Έλληνες hosts.

Μετά την αποκάλυψη των ανύπαρκτων 1,9 δισ. ευρώ, την περασμένη εβδομάδα η Wirecard κήρυξε πτώχευση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε εταιρεία του δείκτη DAX.

Εκατομμύρια κάτοχοι ηλεκτρονικών τραπεζών και καρτών πληρωμής βρίσκονται για πέμπτη ημέρα χωρίς πρόσβαση στα χρήματά τους. Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να άρει τους περιορισμούς για τη θυγατρική της Wirecard.

Την Παρασκευή, η FCA επέβαλε μια σχεδόν άμεση αναστολή στην Wirecard Card Solutions (WCS) Limited, αφού η μητρική της εταιρεία εισήλθε σε αφερεγγυότητα αφού παραδέχτηκε μια τεράστια οικονομική απάτη.

Το πρόβλημα των Ελλήνων hosts

Η Wirecard είναι συνδεδεμένη με την Payonner card. Μια κάρτα που προτείνει η Airbnb για την πληρωμή των προμηθειών. Η Payonner card είναι Βρετανική εταιρεία. Με τις εξελίξεις αυτές εκατομμύρια κάτοχοι ηλεκτρονικών τραπεζών και καρτών πληρωμής βρέθηκαν για πέμπτη ημέρα χωρίς πρόσβαση στα χρήματά τους, αφού η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου FCA αρνήθηκε να άρει τους περιορισμούς για τη θυγατρική της Wirecard.

Τα γεγονότα “τρέχουν”

Σήμερα η Payonner ανακοίνωσε ότι:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) ολοκλήρωσε τον έλεγχό της και επιβεβαίωσε ότι έχει καταργήσει το πάγωμα στην κάρτα Payoneer Prepaid Mastercard® που έχει εκδοθεί από την Wirecard

Μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματα της κάρτας τους οι hosts;

  • Ναι, μπορείτε να αποσύρετε τα χρήματα από ένα ATM ή να τα ξοδέψετε στο διαδίκτυο και σε καταστήματα. Ενώ μπορεί να θέλετε να αποσύρετε γρήγορα τα χρήματά σας, η FCA διαβεβαιώνει ότι δεν αναμένονται περαιτέρω προβλήματα.
  • Από 00:01 CET τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, που θα μπορείτε να αποσύρετε τα χρήματά σας σε τοπικό σας τραπεζικό λογαριασμό και να κάνετε χρήση της πληρωμής και διαχείριση υπηρεσιών. Μέχρι τότε η Payoneer, θα παραιτηθεί από τα κατ’ αποκοπή τέλη ανάληψης ATM.

Μπορείτε να λάβετε χρήματα στην κάρτα σας;

Όλες οι μελλοντικές πληρωμές θα συνεχίσουν να λαμβάνονται στο υπόλοιπο νομίσματος Payoneer και όχι στην κάρτα σας. Παρόλο που η FCA ανακοίνωσε ότι οι κάρτες είναι ασφαλείς στη χρήση, θα προσφέρει σύντομα μια νέα κάρτα για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια των κερδών.

Η Wirecard

Η Wirecard ιδρύθηκε το 1999 και είχε μια θεαματικά ανοδική πορεία στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η τιμή της μετοχής της εκτοξεύτηκε από τα 3 στα 190 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία στα 24 δισ. Το 2018, η Wirecard αντικατέστησε τη γερμανική τράπεζα Commerzbank στον χρηματιστηριακό δείκτη DAX ο οποίος περιλαμβάνει τις 30 μεγαλύτερες γερμανικές εισηγμένες εταιρείες.

Η πορεία αυτή, βασίστηκε σε αδιαφανείς συμφωνίες και πλαστά οικονομικά στοιχεία, τα οποία μάλιστα συγκάλυπτε και η ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young.

Η ΕΥ -όπως αποδείχθηκε- δέχθηκε ότι υπήρχαν καταθέσεις 1.9 δισ. ευρώ στις Φιλιππίνες. Ωστόσο βασίστηκε σε απλές εκτυπώσεις οθόνης (screenshots) και όχι σε επίσημα παραστατικά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έρχονταν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για εικονικές συνεργασίες, θυγατρικές που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν στην Ασία και άλλα πολλά.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend