• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Εξετάζεται και η αναστολή λειτουργίας των airbnb

Η κυβέρνηση, μετά τα εποχικά καταλύματα, εξετάζει την αναστολή λειτουργίας και των airbnb, κατόπιν αιτημάτων τουριστικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις πολύ σύντομα.

Ωστόσο ο κορονοϊός έχει αναστείλει τα ταξιδιωτικά σχέδια σε όλο τον πλανήτη. Είτε πρόκειται για ταξίδια αναψυχής είτε για επαγγελματικούς λόγους. Επιπλέον, σε πολλές χώρες έχουν ανασταλεί οι αεροπορικές αλλά και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Τέλος, τα έκτακτα μέτρα αναστολής λειτουργίας σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων που θα μπορούσε να κάνει ένας επισκέπτης στον προορισμό (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι εκδηλώσεων, αθλητικοί χώροι, κ.λπ.) αλλά και ο ίδιος ο φόβος μετάδοσης του κορονοϊού, λειτουργούν αποτρεπτικά στις οποιεσδήποτε μετακινήσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα airbnb είναι άδεια και ακυρώνονται οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα.

Πάντως οι hosts, σε μια προσπάθεια κοινωνικής συνεισφοράς, αυτο-οργανώνονται και κάνουν τις προτάσεις τους.

Ποιοι ζητούν αναστολή λειτουργίας των airbnb

Ένας από τους πρώτους που έθεσαν το θέμα ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Κέρκυρας Π. Κατσαρός. Μιλώντας στο kerkyrasimera.gr, δήλωσε: «Πρέπει να γίνει σαφής αναφορά απαγόρευσης διανυκτερεύσεων και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που στη μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται μέσα στα αστικά κέντρα, σε πολυκατοικίες και τα σημερινά απαγορευτικά μέτρα δεν τους εμποδίζουν να λειτουργήσουν με εσωτερικό τουρισμό, κάτι που δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Ακολούθησε η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΚΛΟΣ”, που υπογράφει ο πρόεδρός της κ.Αντώνης Καρατάσος προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού. Με αυτήν ζητά διευκρινίσεις για την κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων και λοιπών καταλυμάτων.

“Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, αφορά και τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ήτoι: Ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις; Διότι από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν εποχικά Ειδικά Σήματα Λειτουργίας ή εποχικές Γνωστοποιήσεις για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

  • Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ισχύει και για τα χιλιάδες καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ή αυτά θεωρούνται απρόσβλητα από τη πανδημία;
  • Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας που τίθεται σε ισχύ στις 23.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020, ισχύει και για τα αστικά ξενοδοχεία ή και αυτά θεωρούνται απρόσβλητα από τη πανδημία;
  • Με τις κρατήσεις που υπάρχουν για το διάστημα αυτό, τι οφείλουν να κάνουν σύμφωνα με το νόμο οι καταλυματίες; Υποχρεούνται π.χ. να βρουν αντίστοιχης κατηγορίας κατάλυμα στο πελάτη ή απλώς θα τον ενημερώσουν ότι εφόσον βάσει της ΚΥΑ οφείλουν να μην λειτουργήσουν, τότε αυτομάτως ακυρώνεται η κράτηση του;
  • Σε πολλά μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, κατά τη χειμερινή περίοδο μένουν δάσκαλοι, καθηγητές, έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ., επί μήνες. Αυτούς πρέπει να τους βγάλουν στο δρόμο στις 23/3 οι καταλυματίες;”

Η απόφαση της αναστολής λειτουργίας εποχιακών καταλυμάτων

Σύμφωνα με την απόφαση, αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας μέχρι τις 30 Απριλίου. Ως προς τα ήδη λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 23.03.2020 και διαρκεί έως και 30.04.2020.

Αυτό προβλέπεται με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Η απόφαση εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 857, 14 Μαρτίου 2020. Δείτε εδω όλη την ΚΥΑ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend