• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού: τι προβλέπει για τα Airbnb

Μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων στις πλατφόρμες τύπου Airbnb περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%. Αυτό βασίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, ισχυρή άνοδο επενδύσεων κατά 13,4% και μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας 1,2 δις. ευρώ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας. Προβλέπεται:

*Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη, καθώς και του φόρου υπεραξίας ακινήτων (κόστος 26 εκατ. ευρώ).

*Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις

Παράλληλα, υπάρχουν και οι «Παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος». Σε αυτές ξεχωρίζουν η θεσμοθέτηση οριζόντιου αυξημένου συντελεστή 30% για δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για την κατοχύρωση του αφορολόγητου (με την κατάργηση των συντελεστών 15%, 20% και 25% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος), καθώς και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα «αγγίξει» και περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές).

Το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού καλύπτεται από δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα 1,231 δισ. ευρώ, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (επιπλέον έσοδα 642 εκατ. ευρώ), στις νέες αντικειμενικές αξίες (επιπλέον έσοδα 142 εκατ. ευρώ) και στους αυξημένους ελέγχους στις πλατφόρμες Airbnb (επιπλέον έσοδα 60 εκατ. ευρώ). Ενώ, θα υπάρξουν και εξοικονομήσεις δαπανών 500 εκατ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο ρεπορτάζ του Euro2Day

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend