• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: οι ελπίδες και τα αιτήματα των φορέων – οι υποσχέσεις της κυβέρνησης

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η 27η Σεπτεμβρίου και -παραδοσιακά- οι φορείς του τουρισμού στέλνουν τα μηνύματά τους, εκφράζοντας τις ελπίδες τους αλλά και τα αιτήματά τους. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς ο τουριστικός κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του Thomas Cook. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει λόγο για “βαριά βιομηχανία” και υπόσχεται αναπτυξιακά μέτρα.

Υφυπ. Τουρισμού: Ο τουρισμός είναι η δημιουργική Ελλάδα

Ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας αναφέρεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ανάπτυξη του τουρισμού:

«Για την Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Αυτό ακριβώς εκφράζει ο τουρισμός, είναι η Δημιουργική Ελλάδα.

Αυτή που στάθηκε όρθια στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, η Ελλάδα της εξωστρέφειας και της ευελιξίας, η Ελλάδα που μπορεί και στέκεται στα πόδια της και ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο.

H σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, στην Ελλάδα, όμως ο τουρισμός κυριαρχεί καθημερινά.

Είναι η βαριά μας βιομηχανία, η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και κερδίζει.

Είναι ο τομέας που συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ, στην απασχόληση.

Η δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να είναι ο τουρισμός το μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας.

Με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ουσιαστική αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης».

ΠΟΞ: Είναι ώρα άμεσης δράσης

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρθηκε στην τρέχουσα συγκυρία:

«H σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εορτασμούς καθώς βρίσκει τον παγκόσμιο τουρισμό σε κατάσταση σοκ μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και θυγατρικών της. Το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι πρωτόγνωρο και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματά της προς την κανονικότητα.

Ο τουρισμός, όπως αποδείχθηκε και μέσα στην κρίση,  είναι η “καρδιά” της πραγματικής οικονομίας και ο “αιμοδότης” των τοπικών κοινωνιών που στηρίζονται σε αυτόν. Αρρυθμίες ή πολύ περισσότερο ένα “έμφραγμα” στον τουρισμό,  μπορούν να επιφέρουν συστημικούς κλυδωνισμούς μεγάλης έκτασης και έντασης,  με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Η ΠΟΞ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους αλλά και την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της, μαζί με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου,  βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε “ανοιχτή γραμμή” με το Υπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία.

Είναι ώρα άμεσης δράσης.  Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η γρήγορη και αποφασιστική στήριξη του κλάδου είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση  που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα, την κοινωνική συνοχή.  Ο τουρισμός μας αφορά όλους και τα ξενοδοχεία πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθια.

Η κοινή βούληση όλων να μην επιτρέψουμε την ανακοπή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, επιβάλλει άμεσες και πρακτικές λύσεις που θα περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκταση της ζημιάς και κυρίως, θα δημιουργούν τα κατάλληλα “αντισώματα” ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας. Διαφορετικά, θα είναι τέτοιας έκτασης η ζημιά που δύσκολα θα μπορέσει να συνέλθει η ελληνική οικονομία σε αυτή τη φάση που βρίσκεται.

Συνεπώς  αντί μιας παγκόσμιας γιορτής έχουμε ένα μείζον εθνικό θέμα.

Γι’ αυτό και απαιτείται εθνική διαχείριση.

Όλοι μαζί, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε για άλλη μια φορά να τα καταφέρουμε».

FedHATTA: Τα ταξίδια είναι ανάγκη

Ο πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης

«Από το 1800 που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος “tourist” στην Αγγλία, και το 1963 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσει «τα διεθνή ταξίδια», μέχρι και σήμερα, οι άνθρωποι αγαπούν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Πριν πολλά χρόνια, τα ταξίδια διακοπών ήταν «προνόμιο» των λίγων, σήμερα όμως θεωρείται ανάγκη και επιλογή για όλους, αφού συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Το τουριστικό προϊόν εξελίχθηκε, διαχωρίστηκε σε θεματικές κατηγορίες, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός κ.ά. – έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα ειδικά ενδιαφέροντα των ταξιδιωτών, ενώ διαμορφώθηκε με το πέρασμα του χρόνου και η ιδιοσυγκρασία του τουρίστα, όπως μελετάται σε εξειδικευμένες έρευνες ανάλογα με το προφίλ, την ηλικία, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά του. Άλλαξαν οι επιλογές του, οι προτιμήσεις του, και φυσικά αυξήθηκαν οι απαιτήσεις του.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού διεθνώς, καλούνται να ακολουθήσουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις των διεθνών τουριστών, ανανεώνοντας τις παροχές και τις υπηρεσίες τους και αναβαθμίζοντας τις γνώσεις τους.

Ο Τουρισμός αποτελεί επίσης και ένα από τα βασικά καθήκοντα της Πολιτείας, καθώς και της Εκπαίδευσης.

Γιατί ο τουρισμός υπηρετεί τον άνθρωπο, εξυπηρετώντας μια από τις βασικότερες ανάγκες του, που είναι η κοινωνικοποίηση και η ψυχική ανάταση.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, γιορτάζει όλος ο κόσμος του τουρισμού, και κατ’ επέκταση όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη.

Εμείς από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως πάντα, να κάνουμε τα όνειρα των ταξιδιωτών πραγματοποιήσιμα, με τον καλύτερο τρόπο. Συζητάμε, διεκδικούμε, σχεδιάζουμε.

Ευχόμαστε σε όλους τους ταξιδιώτες του κόσμου, καλά ταξίδια!»

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend