• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Το airbnb αναβαθμίζει την αγορά κατοικίας στην Αθήνα

Η άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) έχει αναβαθμίσει την αγορά κατοικίας στην Αθήνα, με τις τιμές των ακινήτων να αγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα ενώ τα σπίτια πωλούνται πλέον πολύ πιο γρήγορα.

Ο Όμιλος Δανός, σε συνεργασία με την BNP PARIBAS REAL ESTATE αναλύει τις τάσεις της αγοράς κατοικίας στην Αθήνα για το β’ τρίμηνο του 2018.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την 1/1/2019 ανάγκασαν τους αγοραστές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των συμβολαίων τους εντός του 2018,  ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Περισσότερα από 20.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια το 2018.

Στο δήμο Αθηναίων έγιναν 5.804 μεταβιβάσεις εκ των οποίων 4.563 είναι διαμερίσματα. Περιοχές με αυξημένο ενδιαφέρον Κουκάκι – Μακρυγιάννη, Ακρόπολη, Πλάκα, Θησείο, Νότια Προάστια, Κυψέλη που είχε φθάσει να γίνονται αγοραπωλησίες με 400€/τμ & σήμερα επανέρχονται σταδιακά σε τιμές προ κρίσης.

Στροφή προς τα νεόδμητα

Σύμφωνα με την Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) το ποσοστό των νεόδμητων (ακατοίκητων σπιτιών) που πωλήθηκαν στο Β΄ εξάμηνο του 2018 ήταν 16,5% ενώ στο Α΄ εξάμηνο 12%. Οι αγοραστές στρέφονται στα νεόδμητα δεδομένου ότι τα  παλιά ακίνητα που αγοράζονται, σε ποσοστό περί το 60%, απαιτούν εκτεταμένες ανακαινίσεις.

Στο Β΄ εξάμηνο του 2018 το 49,5% των ακινήτων που αγοράστηκαν ήταν με τιμή από 31 έως 90 χιλ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Α΄ εξάμηνο του έτους ήταν 44,8%. Στο Β΄ εξάμηνο του 2017 το 23,3% των κατοικιών που πουλήθηκαν ήταν με τιμή από 91 έως 180 χιλ. ευρώ.

Ενώ έχει μειωθεί ο χρόνος παραμονής προς πώληση στην αγορά των διαθέσιμων ακινήτων. Το ποσοστό των ακινήτων που πωλούνται μέσα σε τρεις μήνες από την ανάρτηση του πωλητηρίου, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Φτάνει πλέον στο 32,4% από  12,3% που ήταν,  ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον δύο χρόνια από την ανάρτησή τους για να πουληθούν.

Μισθώσεις

Αύξηση των μισθωμάτων έως και 50% παρατηρούνται στις περιοχές  του κέντρου της Αθήνας που έχει αναπτυχθεί η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb,  τα μηνιαία μισθώματα που ζητούνται στις περιοχές Κουκάκι – Μακρυγιάννη φθάνουν έως και 20€/τ.μ. & πλέον στην περιοχή  απέναντι από το Κουκάκι,  στο  Νέο Κόσμο τα μηνιαία μισθώματα που ζητούνται φτάνουν τα 16€/τ.μ., ενώ μεγάλη ζήτηση στις μισθώσεις υπάρχει για το Παγκράτι, τους Αμπελοκήπους, τα Εξάρχεια, την Καλλιθέα,  χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend