• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

ITB 23: Οι τάσεις των Γερμανών ταξιδιωτών που επιλέγουν Airbnb

τάσεις Airbnb

Τις ταξιδιωτικές τάσεις των Γερμανών, ανέλυσε η Kathrin Anselm, Γενική Διευθύντρια της Airbnb για τις γερμανόφωνες χώρες. Η Airbnb, ένας σημαντικός παίκτης στην ταξιδιωτική βιομηχανία, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ITB 2023, τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο.

Κυρία Anselm, η ταξιδιωτική συμπεριφορά των ανθρώπων επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα;

Βλέπουμε υψηλή ζήτηση για ταξίδια σε ό,τι αφορά τον αριθμό τους. Τόσο τα ταξίδια στην πόλη όσο και τα διεθνή ταξίδια επιστρέφουν και ανεβαίνουν. Βλέπουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για κρατήσεις διανυκτερεύσεων σε μεγαλύτερες πόλεις: 20% περισσότερες από ό,τι το 4ο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι άνθρωποι: οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν, αλλά συχνά με διαφορετικό τρόπο από πριν.

Πώς άλλαξε ο τρόπος που ταξιδεύουν οι άνθρωποι;

Ανέφερα την επιστροφή των city breaks. Ταυτόχρονα, το ένα πέμπτο των διανυκτερεύσεων που κρατήθηκαν στην Airbnb το 2022 είναι για διαμονές ενός μήνα ή περισσότερο. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019 πριν από την πανδημία. Στους ανθρώπους αρέσει να μένουν σε ένα μέρος για λίγο και να το κάνουν σπίτι τους μακριά από το σπίτι.

Στην Airbnb βλέπουμε διαφοροποίηση και ευρύτερη κατανομή στις τάσεις διακοπών. Οι ταξιδιώτες έλκονται επίσης από την ύπαιθρο. Οι διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο το 2022 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά περίπου 60% σε σύγκριση με το 2019.

Καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να εργάζονται εξ αποστάσεως, συνδυάζουν εργασία και ταξίδι – επομένως τα όρια μεταξύ εργασίας, αναψυχής και ταξιδιού γίνονται όλο και πιο ασαφή.

Πώς εμφανίζονται αυτές οι νέες ανάγκες στις αναζητήσεις στην πλατφόρμα σας;

Η δυνατότητα εργασίας, που σημαίνει συνδυασμός εργασίας και διακοπών, φέρνει επίσης νέες απαιτήσεις για διαμονή. Για παράδειγμα, το γρήγορο Wi-Fi είναι απαραίτητο για πολλούς. Οι ταξιδιώτες αναζητούν επαληθευμένες ταχύτητες Wi-Fi, σπίτια με κουζίνες και πλυντήρια ρούχων και ανέσεις για να ζήσουν και να εργαστούν. Και πολλοί παίρνουν τα κατοικίδιά τους μαζί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι 5 εκατομμύρια τετράποδοι φίλοι συμμετείχαν σε ταξίδια μέσω Airbnb το 2022.

Τι γίνεται με άλλες ταξιδιωτικές τάσεις;

Αυξανόμενη δημοτικότητα έχει και η κατηγορία μας «Κληρονομιά». Μετά από πολλούς μήνες δυσκολιών λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι λαχταρούν να έχουν ατομικές εμπειρίες διακοπών και να εκπληρώσουν τα ταξιδιωτικά τους όνειρα. Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε μοναστήρια, σε παλιούς ανεμόμυλους ή σε ανακαινισμένες εκκλησίες και να απολαύσουν τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Απολαμβάνουν να νιώθουν σαν πρίγκιπες και να ζουν σε κάστρο με τάφρο ή να ξυπνούν σε έναν φάρο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι περίπου το 70% αυτών των καταλυμάτων βρίσκεται στην ύπαιθρο, κάτι που ωφελεί οικονομικά τις αγροτικές κοινότητες. Πέρυσι, η Airbnb δώρισε 1,5 εκατ. ευρώ στην Verein Schlösser und Gärten (Ένωση Κάστρων και Κήπων) για την προώθηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στις αγροτικές περιοχές. Οι ιδιοκτήτες ιστορικών κτιρίων μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Verein Schlösser und Gärten για επιδότηση από 5.000 έως 50.000 ευρώ για τη συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων τους.

Πού ταξιδεύουν οι άνθρωποι το 2023;

Για τα διεθνή ταξίδια, οι τάσεις στην Airbnb μεταξύ των Γερμανών αυτή την άνοιξη περιλαμβάνουν το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και την Κοπεγχάγη. Για ταξίδια εσωτερικού, οι Γερμανοί κοιτάζουν αυτήν τη στιγμή κυρίως το Bad Staffelstein ή το Sylt. Τα σόλο ταξίδια είναι επίσης τάση. Όλο και περισσότερες γυναίκες ταξιδεύουν μόνες στην Airbnb, με σχεδόν 30% περισσότερες διανυκτερεύσεις να έχουν κρατηθεί τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρεμπιπτόντως, η Γερμανία είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών προορισμού για μεμονωμένους ταξιδιώτες. Στην Airbnb ανταποκρινόμαστε στον τρόπο που ταξιδεύουν οι άνθρωποι – και προσαρμόζουμε την πλατφόρμα στις ανάγκες τους. Θέτουμε επίσης νέες τάσεις με καινοτομίες.

Πώς φαίνεται αυτό, για παράδειγμα;

Ξεκινήσαμε τη λειτουργία αναζήτησης “Είμαι ευέλικτος” πριν από λίγο καιρό και αργότερα τις “Κατηγορίες” της Airbnb. Έτσι, οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να δεσμευτούν σε μια ακριβή ημερομηνία ή τοποθεσία και μπορούν να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους πιο ευέλικτα και να ανακαλύψουν καταλύματα που δεν γνώριζαν ποτέ ότι υπήρχαν. Μπορείτε να ανακαλύψετε μέρη που πιθανότατα δεν θα είχατε πληκτρολογήσει ποτέ στη γραμμή αναζήτησης. Και πράγματι, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι χρήστες αυτής της αναζήτησης τείνουν να κάνουν κράτηση μακριά από τους κορυφαίους προορισμούς και χρονικές περιόδους. Επίσης, εντός των πόλεων, τείνουν να μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Πρόκειται για μια συναρπαστική τάση προς πιο ισότιμα ταξίδια.

Ζούμε σε οικονομικά ταραχώδεις εποχές, το κόστος ζωής αυξάνεται. Πώς άλλαξε αυτό το Airbnb;

Πάνω από το 30% των οικοδεσποτών στην Airbnb στη Γερμανία βλέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση ως έναν τρόπο για να κερδίσουν επιπλέον χρήματα. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί με τη διάθεση ενός δωματίου όταν ένα ενήλικο παιδί έχει φύγει από το σπίτι. Με ιδιωτικά δωμάτια όπως αυτό, η Airbnb είναι μια οικονομική επιλογή για νέους. Η Airbnb γεννήθηκε από μια κρίση όταν οι ιδρυτές, ο Brian και ο Nathan, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο το 2008, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Βλέπουμε ζήτηση για τα πιο προσιτά ιδιωτικά δωμάτια και το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία, ο αριθμός των νέων ιδιωτικών δωματίων που προστέθηκαν αυξήθηκε κατά 30%. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι στο μέλλον τα ταξίδια θα είναι πολλά περισσότερα για τη φιλία, τη σύνδεση και τη συνεύρεση ανθρώπων. Μπορεί να είναι υπέροχο να μοιράζεστε ένα μέρος για να μείνετε. Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο ιδρυτής Brian διαθέτει τώρα ένα ιδιωτικό δωμάτιο στο σπίτι του στο Airbnb.

Η Airbnb έχει κατηγορηθεί ότι τροφοδοτεί τον μαζικό τουρισμό στις πόλεις και ότι στέρησε από τους ανθρώπους τη στέγαση. Τι κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;

Η Airbnb συνεργάζεται με πόλεις και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσει σαφείς κανόνες και να βοηθήσει τους οικοδεσπότες να μοιράζονται τα σπίτια τους, να ακολουθούν τους κανόνες και να συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Για παράδειγμα, από την 1η Μαρτίου 2023, ο αριθμός εγγραφής ή τα στοιχεία επικοινωνίας είναι υποχρεωτικά για όλους τους οικοδεσπότες στο Βερολίνο που θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι τους για λιγότερο από τρεις μήνες κάθε φορά. Οι καταχωρίσεις που δεν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μακροχρόνιες ενοικιάσεις, όπως για φοιτητές, ή έχουν αφαιρεθεί από την πλατφόρμα. Η Airbnb είναι η μόνη πλατφόρμα στον ταξιδιωτικό κλάδο που το εφαρμόζει. Θέλουμε να συμβάλουμε στην προστασία της στέγασης και του υπεύθυνου τουρισμού στο Βερολίνο, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στους οικοδεσπότες να μοιράζονται το σπίτι τους με τους επισκέπτες. Με αυτόν τον τρόπο, οι οικοδεσπότες στο Βερολίνο μπορούν να κερδίσουν επιπλέον χρήματα ενόψει του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Πριν από ένα χρόνο, ανακοινώσατε ότι βοηθούσατε 100.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Πέτυχες τον στόχο σου;

Ναι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έξι μήνες μετά την ανακοίνωση, πετύχαμε τον στόχο μας για προσωρινή παροχή στέγης σε 100.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Ένα χρόνο μετά την έκρηξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Airbnb.org παρείχε δωρεάν στέγαση σε σχεδόν 130.000 άτομα. Έχουμε συνεργαστεί και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου κατέστη δυνατή μόνο μέσω της απίστευτης κοινότητας των οικοδεσποτών που άνοιξαν τα σπίτια τους στους ανθρώπους.

Πού περάσατε τις τελευταίες διακοπές σας;

Πρόσφατα πέρασα 10 ημέρες δουλεύοντας στην Ericeira, στην πορτογαλική ακτή του Ατλαντικού και στη γειτονική Λισαβόνα. Δούλεψα από εκεί για λίγες μέρες και πήγα και διακοπές. Έκλεισα ένα μέρος ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, ώστε να μπορούσα να πάω μια βόλτα στην παραλία πριν την πρώτη μου συνάντηση εργασίας, να απολαύσω τον ήλιο στα διαλείμματα, να παρακολουθήσω το ηλιοβασίλεμα στο τέλος της ημέρας και αργότερα να εξερευνήσω την πορτογαλική κουζίνα στην παλαιά πόλη. Από πέρυσι, η πρωτοβουλία Live and Work Anywhere της Airbnb έχει δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο να εργάζονται «εν κινήσει». Μεγάλο προνόμιο, καθώς μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε νέες χώρες, να περάσουμε χρόνο μόνοι ή με τις οικογένειές μας στο εξωτερικό, να ζήσουμε αυθεντικά την καθημερινότητα προορισμών εκτός της τουριστικής υψηλής περιόδου και, φυσικά, να έρθουμε σε επαφή με ντόπιους.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend