• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

AirDNA | Μεγάλη άνοδος στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα τον Μάιο

Ξεπέρασαν τα επίπεδα του Μαΐου 2019 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα τον φετινό Μάιο. Σύμφωνα με την AirDNA, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά 32,1% τον Μάιο του 2022. Έτσι αναδείχθηκε τρίτη χώρα στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.

Συνολικά 11 ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν αυτόν τον μήνα επιδόσεις καλύτερες από το 2019. Πρώτη ήταν η Γαλλία με αύξηση 43,5%, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (33,1%).

Χειρότερες επιδόσεις είχαν η Τσεχική Δημοκρατία (-41,1%), η Ουγγαρία (-31,1%) και η Ιρλανδία (-29,3%).

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021 η Ουγγαρία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος με 143,4% περισσότερες διανυκτερεύσεις, αν και υστερεί σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (-31,1%).

βραχυχρόνιες μισθώσεις ΜάιοΑύξηση 11,4% τον Μάιο στην Ευρώπη έναντι του 2019

Η ανάκαμψη, πάντως, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη γηραιά ήπειρο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Ευρώπη συγκέντρωσε 31,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 11,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (και 56,5% έναντι του Μαΐου 2021).

Οι νέες κρατήσεις τον Μάιο για μελλοντικές διαμονές, εξάλλου, αυξήθηκαν κατά 40,8% από έτος σε έτος. Ξεπέρασαν τις 58,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Χαμηλότερη η προσφορά καταλυμάτων τον Μάιο

Η ευρωπαϊκή προσφορά διαθέσιμων ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση τον Μάιο ήταν 4,8% χαμηλότερη από τον Μάιο του 2019 (αλλά +9,3% έναντι του 2021). Τον Μάιο του 2019 πάντως υπήρξε ιστορικά η υψηλότερη προσφορά καταλυμάτων γι’ αυτόν το μήνα.

Αν και η πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αυξήσεις επιτοκίων θα επιβραδύνει τις αγορές ακινήτων, η επιβράδυνση της οικονομίας θα μπορούσε να ωθήσει τους ιδιοκτήτες δεύτερων κατοικιών να διαθέσουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους, τονίζει στην ανάλυσή της η AirDNA.

8ος μήνας ο Μάιος με αύξηση πληρότητας – αύξηση και των εσόδων

Ο Μάιος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας με υψηλά επίπεδα πληρότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη, φθάνοντας στο 53,6%. Η αύξηση αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση και στην παράλληλη μειωμένη προσφορά ακινήτων.

Τον Μάιο του 2022, επίσης τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με το 2019 και 55,5% σε σχέση με τον Μάιο του περασμένου έτους.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) τον Μάιο ήταν κατά 0,7% κάτω από τον Μάιο του περασμένου έτους και κατά 25% υψηλότερες από τον Μάιο του 2019.

Σε σχέση με το 2019, οι μεγαλύτερες μονάδες συνεχίζουν να παρουσιάζουν τις ισχυρότερες αυξήσεις στη ζήτηση. Ωστόσο, όταν συγκρίνεται η ζήτηση από έτος σε έτος, φαίνεται ότι η συμπεριφορά των επισκεπτών αρχίζει να ευνοεί μικρότερους τύπους μονάδων φέτος. Ζητούνται περισσότερο τα αυτόνομα δωμάτια και τα δωμάτια που μοιράζονται σε ένα σπίτι και ακολουθούν τα σπίτια με 2 δωμάτια.

Αυτά τα ακίνητα, που βρίσκονται ως επί το πλείστον σε αστικές περιοχές, έχουν συνήθως χαμηλότερες τιμές και μειώνουν το ADR.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει στα 1,04 δολάρια. Πριν από ένα χρόνο ήταν πάνω από 1,22 δολάρια . Καθώς η αξία του ευρώ πιέζεται χαμηλότερα, τονίζει η AirDNA, η Ευρώπη γίνεται πιο ελκυστικός προορισμός για ξένους επισκέπτες και επενδυτές.

Η AirDNA αναμένει σημαντική ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών στην Ευρώπη, παρά τα προβλήματα στις πτήσεις και τα ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια. Οι Αμερικανοί τουρίστες εκτιμάται ότι θα είναι οι στυλοβάτες σε αυτήν την ανάκαμψη.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend