• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

198% αύξηση των digital nomads στην Αθήνα σε μια πενταετία

digital nomads Αθήνα

Το προφίλ της, ως ένας ελκυστικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), χτίζει η Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει για την πενταετία 2017-2021 τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, παγκοσμίως, μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες.

Οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα την περίοδο 2017-2021 αυξήθηκαν κατά 198%. Από τις αρχές του 2022 ο αντίστοιχος ρυθμός είναι 109%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, την πενταετία 2017-2021, τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των digital nomads έχει το εξωτικό Playa del Carmen στο Μεξικό. Δεύτερο στην κούρσα έρχεται το Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι αντίστοιχες επιδόσεις του Playa del Carmen και του Μεδεγίν ήταν 228% και 205%, αντίστοιχα.

Μετά την Αθήνα, οι προορισμοί με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των αφίξεων digital nomads είναι:

το Kanggu στο Μπαλί (196%),

η Λισσαβόνα (190%),

η πόλη του Μεξικό (185%) και

το Πόρτο (148%).

Μια θέση στο “top 10” των πόλεων με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των αφίξεων digital nomads έχουν, επίσης, η Βιέννη (122%), το Μόναχο (120%) και το Μαϊάμι (118%).

Και μέσα στην πανδημία

Η υγειονομική κρίση της COVID-19 έχει πλήξει τις μετακινήσεις γενικότερα, αλλά και τις μετακινήσεις των digital nomads ειδικότερα. Ωστόσο και το 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Αθήνα, ως προορισμός ψηφιακών νομάδων. Ο αριθμός των digital nomads, που ήρθαν στην Αθήνα το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε (ρυθμός αύξησης 98%).

Η Αθήνα δείχνει να έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ των ψηφιακών νομάδων, αφού και το 2022 οι αφίξεις φαίνεται να ακολουθούν έντονα ανοδικό ρυθμό. Παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημική κρίση, τα στοιχεία του NomadList δείχνουν ότι, από τις αρχές του νέου έτους, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα είναι αυξημένες κατά 109%.

Ωστόσο, το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι αφίξεις ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 45%. Οι ρυθμοί ήταν αρνητικοί και στις 10 πόλεις που απαρτίζουν τη λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους για digital nomads.

“Η πανδημία της COVID 19 έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις των digital nomads τόσο για το 2020, όσο και για το 2021 και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει για λίγο ακόμη”, εξηγεί το NomadsList.

Η Αθήνα κερδίζει σταθερά την εμπιστοσύνη των digital nomads τα τελευταία χρόνια. Κυριότερος λόγος είναι ότι βελτιώνει τη θέση της σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η παροχή φορολογικών κινήτρων. Ειδικά από το καλοκαίρι του 2021 και μετά η Αθήνα ανεβαίνει στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων – και – λόγω της Digital Nomads Visa.

Δείτε στο αφιέρωμα του BnB News για τους digital nomads, στοιχεία και λεπτομέρειες για την αγορά αυτή, που επηρεάζει και τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Πηγή: ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend