• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Real estate: Στα αζήτητα τα χειμερινά εξοχικά

χειμερινά εξοχικά

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία των τιμών στις οποίες προσφέρονται τα χειμερινά εξοχικά, φτάνοντας στο -55% σε σύγκριση με το 2008. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Geoaxis, πιο ζημιωμένοι είναι όσοι επένδυσαν σε κατασκευή και αγορά γης πάνω από 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Λιβάδι της Αράχωβας όπου μετά το κατασκευαστικό αμόκ – σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στη λίμνη – δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα, χωρίς καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.

Στη μελέτη της Geoaxis εξετάζονται τα χειμερινά εξοχικά σε Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, Καρπενήσι, Αράχωβα και Τρίκαλα Κορινθίας. Η πανδημία σε συνάρτηση με το συγκυριακά δύσκολο οικονομικό κλίμα που δημιουργεί ο πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών ρίχνει ακόμα πιο βαθιά στα αζήτητα τα χειμερινά εξοχικά.

Από τις 3.000 στα 1.488 το τετραγωνικό στην Αράχωβα

Στις κατοικίες μέσης επιφάνειας 156 τ.μ. και μέσης ηλικίας 13 χρόνων, οι αξίες καταγράφουν αύξηση 6% στα Τρίκαλα Κορινθίας –  λόγω της εγγύτητας στην Αθήνα – και μέση μείωση 10,4% για την Αράχωβα, το Καρπενήσι και τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας. Σε σχέση με το 2020, στην Αράχωβα η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.488 ευρώ/τ.μ. (-8%), στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας στα 1.103 ευρώ/τ.μ. (-1%), στο Καρπενήσι στα 990 ευρώ/τ.μ. (-22%) και στα Τρίκαλα Κορινθίας στα 1.182 ευρώ (+6%).

Στη σύγκριση με το 2008, ο μεγάλος χαμένος βγαίνει ο Άγιος Αθανάσιος, όπου οι αξίες μειώθηκαν 67%. Ακολουθεί το Καρπενήσι (-57%), η Αράχωβα (-50%) και τα Τρίκαλα Κορινθίας (-47%).

Γεγονός είναι πως η Αράχωβα έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές. Ωστόσο παραμένει μακριά από την τιμή των 3.000 ανά τετραγωνικό της προηγούμενης δεκαετίας.

Πάνω από 12 μήνες στις ίδιες αγγελίες τα περισσότερα ακίνητα

Συνεχώς μειούμενος είναι ο αριθμός των αγοραστών που σχετίζονται με funds και το πρόγραμμα της Golden Visa. Σε Καρπενήσι και Άγιο Αθανάσιο, η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται πλέον από την Ελλάδα.

Η προσφορά αυξάνεται, με τα περισσότερα ακίνητα να βρίσκονται στις ίδιες αγγελίες πάνω από 12 μήνες. Αυξάνεται και ο βαθμός κενότητας λόγω αδυναμίας ανανέωσης μισθώσεων με τη σεζόν.

Το τοπίο έρχεται να δυσχεράνει η κλιματική αλλαγή, που μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού.

Χαρακτηριστικά Αγοράς Εξοχικώv Κατοικιών

  • Μέχρι και πριν την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση βαίνει δραστικά μειούμενη αν και το 2021 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς.
  • Η Αράχοβα έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές.
  • Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα κυρίως στο Καρπενήσι και στον Άγιο Αθανάσιο καθώς η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται πλέον από την Ελλάδα. Ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνεχώς μειούμενο, αφορά σε funds και στην απόκτηση χρυσής visa. Τα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα φαίνεται να αντιστέκονται στην μεγάλη μείωση των αξιών.
  • Η προσφορά βαίνει αυξανόμενη καθώς όλο και περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στις ίδιες αγγελίες πάνω από 12 μήνες. Αυξάνεται ο βαθμός κενότητας λόγω αδυναμίας ανανέωσης μισθώσεων με την σεζόν.
  • Η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον και λόγω COVID σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση χειμερινών εξοχικών ακινήτων μία πλήρως εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
  • Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού. Σημειώνουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση στην Ευρώπη για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερα των 2.500μ.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο 4ο BnB Greece Conference

Αποκτήστε το εισιτήριο σας

greece

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend