• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Δικαστήριο στο Παρίσι επέβαλε πρόστιμο στην Airbnb

Airbnb Παρίσι

Το Παρίσι είναι η μεγαλύτερη αγορά της Airbnb. Προ πανδημίας, ήταν εγγεγραμένα στην πλατφόρμα 65.000 σπίτια και άλλα εναλλακτικά καταλύματα. Αυτός ο μεγάλος αριθμός σπιτιών εκ των πραγμάτων περιόρισε τα τελευταία χρόνια τις διαθέσιμες κατοικίες για μακροπρόθεσμη ενοικίαση, ανεβάζοντας στα ύψη τα ενοίκια.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Δήμος του Παρισιού επέβαλε από το 2017 κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο ένα διαμέρισμα δεν επιτρέπεται να νοικιάζεται πάνω από 120 ημέρες το χρόνο με βραχυχρόνια μίσθωση. Ο στόχος ήταν και είναι οι ιδιοκτήτες να προβληματιστούν για το αν αξίζει να γίνουν πελάτες της Airbnb ή να διαθέσουν το σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση.

Έτσι, όλοι οι ιδιοκτήτες που θέλουν να καταχωρίσουν το ακίνητό τους στην Airbnb πρέπει προηγουμένως να το δηλώσουν στο Δήμο. Στη συνέχεια το δηλωμένο ακίνητο εμφανίζει τον αριθμό εγγραφής στη λίστα της Airbnb. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος μπορεί να παρακολουθεί ευκολότερα τα ακίνητα που προσφέρονται για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση και εάν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Η Airbnb ενημέρωσε με σχετική ανακοίνωση τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές ακινήτων στο Παρίσι.

Ο Δήμος του Παρισιού, λοιπόν, είχε εντοπίσει περίπου 1.000 διαμερίσματα που δεν είχαν καταχωρηθεί σωστά. Έστειλε τη λίστα στην Airbnb, ζητώντας από την εταιρεία να καταργήσει αυτές τις καταχωρίσεις. Επισημαίνεται ότι και το 2019 η πόλη του Παρισιού μήνυσε την Airbnb για τον ίδιο λόγο.

Το πρόστιμο στην Airbnb

Τώρα, στις αρχές Ιουλίου, μετά από τη χρόνια αυτή διένεξη, δικαστήριο του Παρισιού δικαίωσε το Δήμο γι’ αυτήν την υπόθεση. Επέβαλε πρόστιμο 9,6 εκατ. δολαρίων (8,08 εκατ. ευρώ) στην Airbnb, γιατί η πλατφόρμα δεν συμμορφώθηκε με τον τοπικό κανονισμό.

«Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης κερδίζει υπόθεση εναντίον ενός τεχνολογικού γίγαντα», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος του Παρισιού Ίαν Μπροσάτ. “Οι πλατφόρμες θεωρούνται επιτέλους υπόλογες. Μια υπέροχη νίκη για τους Παριζιάνους”, υπογράμμισε στη δήλωσή του.

Η Airbnb δήλωσε ότι το 95% των καταχωρίσεων στο Παρίσι έχουν δεσμευτεί για λιγότερο από 120 νύχτες τον περασμένο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 5%, που δεν τηρεί τον κανονισμό, αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 5% των διανυκτερεύσεων επί του συνόλου των διαμερισμάτων της στο Παρίσι.

Οι περιορισμοί στη Μαδρίτη

Μέτρα για τον περιορισμό της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών έλαβε προ διετίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης.

Συγκεκριμένα, και μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων και μελετών, ο Δήμος Μαδρίτης αποφάσισε:

Την απαγόρευση της μίσθωσης  επιπλωμένων διαμερισμάτων για περισσότερες από 90 ημέρες το χρόνο.

Καθιέρωσε επίσης τη ξεχωριστή είσοδο από το υπόλοιπο κτίριο για όσα ακίνητα θέλουν να αποκτήσουν άδεια τουριστικής χρήσης.

Η προϋπόθεση αυτή έβγαλε από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 10.000 σπίτια, που βρίσκονται στις γειτονιές της Μαδρίτης, καθώς ήταν αδύνατη η κατασκευή ξεχωριστής εισόδου.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend